2019

Novinarska konferenca: SAXGO19

Big image alt

Dopoldan smo na novinarski konferenci predstavili program letošnjega 23. Mednarodnega srečanja saksofonistov SAXGO19, ki se bo na raznih lokacijah v Novi Gorici odvil med prazničnim torkom, 25. junija in ponedeljkom, 1. julija 2019. Na konferenci so poleg Pavle Jarc, direktorice Kulturnega doma Nova Gorica, bili tudi prof. Matjaž Drevenšek in Boštjan Simon, zdajšnji umetniški vodji srečanja, Jan Gričar, mentor delavnice klasičnega saksofona, Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica in Elena Zavadlav Ušaj, podžupanja Mestne občine Nove Gorica.

mong mk 2019 3 650X350

Enkratnost današnje novinarske konference ni bila samo v tem, da je v parku ob Kulturnem domu Nova Gorica za glasbeno kuliso pod taktirko Boštjana Simona poskrbel goriški Big Band Nova, temveč tudi ganljivo slovo dosedanjega dolgoletnega umetniškega vodje Mednarodnega srečanja saksofonistov SAXGO prof. Matjaža Drevenška.

Slednji je letošnje slovo naznanil že na lanski novinarski konferenci, danes pa je to storil tudi uradno: štafeto je predal novemu umetniškemu vodji Janu Gričarju. Skupaj z Boštjanom Simonom, vodjem za področje jazz saksofona in improvizacije, bo zagotovo inovativno in odgovorno prevzel vlogo prof. Drevenška, ki pa še vedno ostaja naš zvesti »oče iz ozadja« - sodelavec in prijatelj.

1 600x400

Letošnje dogajanje je v programskem smislu razdeljeno v štiri sklope:

  • delavnico klasičnega saksofona z Janom Gričarjem in Nicolasom Arsenijevicem,
  • delavnico jazz saksofona z Juretom Puklo,
  • mojstrski tečaj improvizacije z Evanom Parkerjem in
  • festival z bogato koncertno ponudbo.

Dogajanje bomo otvorili v torek, 25. junija, ko se bo v Glasbeni šoli Nova Gorica pričela tridnevna delavnica klasičnega saksofona, ki jo bosta vodila Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic, oba nekdanja zmagovalca našega Mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO. Dan kasneje, v sredo, 26. junija, bo s tridnevno delavnico jazz saksofona pričel tudi slovenski, v New Yorku živeči in priznani saksofonist, Jure Pukl, izobraževalni cikel pa bo sklenil Evan Parker, angleški saksofonist, z enodnevnim mojstrskim tečajem improvizacije. Izredno nas veseli letošnje število 40 prijavljenih udeležencev in udeleženk: 19 na delavnico klasičnega saksofona, 9 na delavnico jazz saksofona in 12 na mojstrski tečaj improvizacije. Veseli nas tudi dejstvo, da starostno precej razgibani udeleženci prihajajo tako iz Slovenije, kot tudi Hrvaške in Italije.

Na sedmih koncertih, ki so z izjemo zaključnega v amfiteatru Gradu Kromberk, za poslušalce brezplačni, bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Na festivalu bodo tako na raznih lokacijah našega mesta in okolice nastopila velika imena saksofona, kot so Jan Kus & The Slavo Rican Assembly (Bevkov trg), Jan Gričar & Nicolas Arsenijevic (koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica), Marcelo Nisinman & Maja Lisac Barroso (dvorana Gradu Kromberk), Jure Pukl Trio z bobnarjem Howardom Curtisem in kontrabasistom Robertom Jukičem (Ploščad Silvana Furlana) ter Evan Parker & Zlatko Kaučič (park Gradu Kromberk). Festival bomo zaključili z velikim koncertom v amfiteatru Gradu Kromberk, kjer bo s svojim kvintetom nastopil ameriški altovski saksofonist Kenny Garrett.

Sicer pa vas vabimo, da si podrobnejše predstavitve festivalskega programa ogledate na povezavi. Vabljeni v objem saksofona, veseli vas bomo!

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy