2019

Nova Gorica - Mesto kulture

Big image alt

Mestna občina Nova Gorica tradicionalno vsako leto posveča posamezni osebnosti ali področju ustvarjanja, ki je pomembno vplivalo na razvoj in ustvarjalnost Goriške. Letošnja odločitev za festivalsko leto združeno pod imenom »Nova Gorica – mesto kulture« je nastalo iz želje po povezovanju novogoriških festivalov v organizaciji kulturnih ustanov in nevladnih organizacij z namenom, da širši javnosti predstavijo kvalitetno in raznoliko kulturno ponudbo Mestne občine Nova Gorica skozi vse leto. Festivalsko leto naj bi pomembno prispevalo tudi h kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju s sosednjo Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

NG MK 2019 pano1Festivalsko leto Mestne občine Nova Gorica kakopak ni moglo mimo naše festivalske produkcije, ki se odraža v štirih festivalih. V poletje bomo 25. junija stopili skupaj s 23. Mednarodnim srečanjem saksofonistov SAXGO19, festivalom z najdaljšo tradicijo v mestu, ki z mednarodno udeležbo glasbenikov predstavlja najnovejše trende saksofonske glasbe, popularizira jazz in klasični saksofon ter nudi priložnost mladim saksofonistom, da stopijo na koncertne odre mesta in njegove bližnje okolice. Sedemdnevni festival bomo sklenili v ponedeljek, 1. julija s koncertom v amfiteatru Gradu Kromberk, kjer bo nastopil Kenny Garret, eden najslavnejših sodobnih altovskih saksofonistov iz Amerike.

NG MK 2019 pano2Drugi v vrsti naših festivalov bo festival FLORES MUSICAE, ki bo potekal med 19. in 22. septembrom na raznih lokacijah Goriške. Gre za edini festival stare glasbe v zahodni Sloveniji, ki se v dialogu z biseri goriške kulturne dediščine posveča obujanju in poustvarjanju srednjeveške in renesančne glasbene zapuščine. Oba festivala poleg koncertne glasbene vsebine ponujata tudi didaktične vsebine v obliki delavnic in mojstrskih tečajev s priznanimi domačimi in tujimi mentorji ter bienalnim mednarodnim tekmovanjem saksofonistov SAXGO, kjer je v lanskem letu zmago prvič na tovrstnih tekmovanjih slavila predstavnica nežnejšega spola.

NG MK 2019 pano3Zadnji v sklopu trojice glasbenih festivalov bo med 23. in 26. oktobrom, ko se bo odvil OKTOBER JAZZ, štiridnevni tradicionalni jesenski festival, ki nastaja v čezmejnem sodelovanju z italijanskim festivalom Jazz&Wine of Peace. Festival se z izjemo zadnjega koncerta, ki ga tradicionalno prirejamo v Vili Vipolže, odvija v naši mali dvorani, po kateri glasbeniki zaradi njene odlične akustike, vse pogosteje posegajo tudi za snemanje svojih plošč.

NG MK 2019 pano5Občinsko festivalsko leto bomo sklenili z našim mednarodnim festivalom sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT, ki v ospredje postavlja vizualno kulturo elektronskih medijev. Festival, ki se bo odvil med 15. in 23. novembrom, letos praznuje častitljivo 20. letnico, kar festivalskemu leto zagotovo prida dodatno patino.

Medtem, ko so se v občini številni festivali upehali in s tem izginili iz festivalskega zemljevida, smo v Kulturnem domu Nova Gorica ne le ohranili festivalsko produkcijo, temveč ji tudi dodali nove vsebine, ki jih že vrsto let pletemo v duhu čezmejnega sodelovanja z zvestimi partnerji iz Gorice, Krmina, Vidma in Trsta. V času, ko si v sodelovanju s sosednjo Gorico prizadevamo za pridobitev laskavega naziva Evropske prestolnice kulture 2025, je čezmejno sodelovanje še toliko bolj pomembno in žlahtno, kar si kot javni zavod na področju uresničevanja jasno zastavljenih ciljev na področju kulture štejemo v velik plus in se veselimo z vsemi, ki nas pri tem podpirajo in spodbujajo. Na področju jazz glasbe tako sodelujemo z Društvom Controtempo iz Krmina, ki organizira festival Jazz&Wine, obujanje in poustvarjanje srednjeveške in renesančne glasbe pa soustvarjamo z Društvo DRAMSAM Centro Giuliano di musica antica iz Gorice, ki bdi nad sorodnim festivalom Musica Cortese.

S Festivalom vrtnic, prvim iz niza trinajstih festivalov novogoriškega festivalskega leta, se tako danes v Novi Gorici začenja bogato festivalsko dogajanje, ki združuje in povezuje nekatere nove in druge že uveljavljene novogoriške festivale. Da boste na tekočem s festivalskim dogajanjem vas vabimo k spremljanju podrobnejših napovedi in predstavitev na naši spletni strani in družbenem omrežju Facebook

* * *

Naj vas ta kulturni val v letošnjem letu zaziba v svetlo zgodbo dogodkov, ki vas bodo izpolnili in za seboj puščali sled posebnih doživetij v središču zelene pokrajine, kjer rastejo žlahtne vrtnice, kjer se poti prepletajo s sosednjo Gorico, kjer je pokopan zadnji francoski kralj, kjer so prelepi sadovi Ravnikarjeve zapuščine, kjer teče reka Soča in je publika čezmejna ter odprta za novosti. Vse to s spremstvom odlične kulinarike in vrhunskih primorskih vin. Vabljeni na kulturni zmenek v Novo Gorico!

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy