2019

»Nekaj gnilega je v dolini Šentflorjanski«

Big image alt
foto: Matej Vidmar, 9. Mednarodno tekmovanje saksofonistov - SAXGO18

Ko v teh dneh gledamo oddaje in prebiramo zapise v zvezi z dogajanjem okrog ministra za kulturo, prof. Dejana Prešička, čutimo dolžnost, da podamo svoje mnenje tudi iz zahodnega roba domovine.

V Kulturnem domu Nova Gorica že dolga leta sodelujemo s prof. Dejanom Prešičkom, ki je pri nas kot glasbenik večkrat nastopil v različnih glasbenih sestavih in kot tajnik vodil naše Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Sloveniji - SAXGO. Na podlagi dolgoletnih profesionalnih izkušenj smo presenečeni in šokirani nad javnimi, predvsem pa anonimnimi obtožbami njegovih sedanjih in nekaterih nekdanjih sodelavcev, ki mu pripisujejo nam povsem neznane lastnosti in obnašanje. Da o nivoju družbenega in medijskega linča, ki se dogaja v teh dneh, niti ne izgubljamo besed. Če so profesionalnost, delavnost, doslednost, strogost in zahtevnost, ki so le nekatere od ministrovih odlik, negativne in obsojanja vredne, potem se nam v tej deželi slabo piše.

Z nastopom novega ministra, ki je v tako kratkem času izpeljal toliko (decentraliziranih) obiskov in pogovorov z različnimi deležniki na področju kulture, je med kulturniki zavel svež, upanja poln veter. Začeli smo namreč verjeti, da so na področju kulture v Sloveniji vendarle možne pozitivne spremembe, ki bodo slovenski kulturi povrnile pomen in vlogo v družbi ter dvignile kakovost umetniške produkcije. Te spremembe pa morda ogrožajo nekatere okostenele nedotakljive strukture pri nas, ki si želijo še naprej ribariti v kalnem in zato ne podpirajo sprememb, ki bi lahko vodile v prepotrebno prevetritev sistema.

Javni odziv je tudi jasen pokazatelj krize medčloveških odnosov v naši družbi in tistih pravih vrednot za katere se je z dneva v dan zagotovo vredno zavzemati in boriti. 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy