2019

KiT - tretja obletnica delovanja

Big image alt

KiT - Kulturno-informacijska stična točka
Nova Gorica – Gorica 
praznuje svojo tretjo obletnico delovanja  

 

V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedamo, kakšen neverjeten kulturni potencial skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom. To počnemo z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto. V soboto, 8. junija 2019, so minila natanko tri leta odkar smo v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le-te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden naših primarnih ciljev je tudi vrednotenje skupnega mestnega trga – Trga Evrope, najbolj nazornega stičišča Nove Gorice in Gorice.

KIT se nahaja na zelo strateški poziciji, kjer so »vrata v Slovenijo«, saj je ravno na železniški postaji, tik ob Trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo ogledati bodisi znameniti trg in železniško postajo, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših slovenskih destinacij, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo 22.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 65-ih držav sveta.

KiT 3 dezniki 600x400

Trgovinica s spominki, ki smo jo zaradi velikega povpraševanja odprli pred dvema letoma, v kateri lahko domačini in turisti najdejo tako lokalne spominke kot izbrane unikatne umetno-obrtne izdelke lokalnih ustvarjalcev in obrtnikov, je lepo zaživela. Zelo priljubljeni ponudbi magnetov, razglednic, torb in majic s podobami Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope smo letos dodali še dežnike. 

V duhu čezmejnega sodelovanja in spoznavanja obeh Goric smo poleg informiranja o dogodkih z obeh strani meje že v lanskem letu naše delovanje nadgradili še z vodenimi sprehodi pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja Davida Kožuha. Začeli smo s sprehodom po Goriškem Korzu, ki smo ga večkrat organizirali tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. Pri teh sprehodih gre za preplet strokovnega predavanja na prostem in vodenega ogleda, namenjeni pa so predvsem posameznikom. Letos smo sprehodu po Gorici dodali še enega po Novi Gorici za prebivalce Gorice z namenom, da bolje spoznajo naše mesto. Glede na veliko število vodstev po Novi Gorici, ki se redno izvajajo tako v tednu mobilnosti kot ob drugih priložnostih, smo se odločili, da sprehod najprej ponudimo zgolj v italijanskem jeziku. Tako kot goriški sprehod, je tudi ta obarvan predvsem umetnostnozgodovinsko. Obiskovalci bodo spoznali arhitekturo, ki je bila zgrajena pred gradnjo Nove Gorice, in vse preostale pomembne stavbe, ki so se gradile skozi desetletja. Poseben poudarek bo na javnih spomenikih in skulpturah, ki so posejane po mestu. Krožna pot se bo zaključila z ogledom mozaika Nove Evrope, ki krasi skupni mestni trg.

KiT uspešno sodeluje s številnimi čezmejnimi kulturnimi organizacijami ter šolami, s katerimi  želimo novim generacijam predstaviti kakšno je bilo nekoč življenje ob meji ter jih spodbuditi k  medsebojnemu spoznavanju in povezovanju, nenazadnje tudi spoštovanju jezikovnih in kulturnih razlik, ki naj ne bodo ovira, ampak priložnost za nova prijateljstva in sodelovanja. Kot čezmejna točka bogatimo sodelovanje tudi s sosednjo Občino Gorica, ki nam je letos zaupala izdajo dvojezične (turistične) zgibanke o Gorici v slovenskem in angleškem jeziku: GORICA. ZGODOVINA EVROPE V MESTU OB MEJI / GORIZIA. THE HISTORY OF EUROPE WITHIN A BORDER TOWN. Slednja je isto zgibanko prvič izdala lani v italijanskem in nemškem jeziku.

Ob tretji obletnici delovanja KiT-a, katerega delovanje podpirata obe občini, Nova Gorica in Gorica, z zadovoljstvom ugotavljamo, da se naša ambicija uresničuje. Točka je namreč zaživela kot živahno središče zbiranja različnih pobud za sodelovanja, izmenjave kulturnih in drugih vsebin ter kot odprt prostor srečevanja vseh tistih, ki iščemo skupne poti v povezovanju obeh mest.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy