2021

"Kulturni sektor je že predolgo zaprt!"

Big image alt

V ponedeljek, 10. maja 2021, je predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS in direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc, v imenu vseh 41 včlanjenih kulturnih institucij iz vse Slovenije na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, naslovila poziv k pripravi načrta za postopno odpiranje kulturnih ustanov in ukrepov za izvajanje kulturnih prireditev. V vednost sta ga prejela tudi Minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti in Janoš Kern, svetnik Državnega sveta.

»V Združenju KUDUS, pozorno spremljamo epidemiološko situacijo in že nestrpno pričakujemo, kdaj bomo lahko ponovno odprli vrata naših inštitucij in bolj normalno začeli z našim delovanjem. Veljavni odlok, ki omogoča zbiranje do 10 ljudi, nam seveda tega nikakor ne omogoča. Pričakujemo, da bo po sprostitvi zgornjega števila obiskovalcev, ki se lahko združujejo, spremenjen oz. opuščen tudi kriterij glede števila oseb na kvadraturo prostora in bo določena le medosebna razdalja.

Glede na to, da se bliža poletje, bi zaradi specifične narave dela nujno potrebovali načrt postopnega odpiranja kulturnih ustanov in navodila za izvajanje prireditev v poletnem času na zunanjih prizoriščih ter tudi že navodila za izvajanje prireditev v jesenskem času v notranjih prizoriščih. Res je že skrajni čas, da bi ustanove dobile ta pravila, saj moramo načrtovati tako poletne prireditve kot v javnost poslati razpise abonmajev za nove umetniške sezone, ki se začenjajo jeseni. Prav tako moramo za vse nove ukrepe pravočasno in ustrezno usposobiti tudi osebje.

Epidemiološka slika trenutno kaže, da bi se lahko začelo oživljati tudi kulturni sektor in inštitucijam v prvi fazi omogočilo zlasti izvajanje dogodkov na prostem pod strokovno dodelanimi in razumnimi zdravstveno-varnostnimi ukrepi. Zato NIJZ kot pristojno inštitucijo pozivamo, da čim prej pripravi načrt za postopno odpiranje kulturnih ustanov in ukrepe za izvajanje kulturnih prireditev, vsaj v obsegu in na način, kot je veljalo minulo poletje.

Kulturni sektor je že predolgo zaprt, koronavirus je tudi kulturo postavil na hudo preizkušnjo. Zavedamo se, da bo potrebnega še kar nekaj časa, da se vrnemo v tiste stare dobre čase pred epidemijo, a menimo, da je nastopil čas za ponovni zagon kulturnih dejavnosti, zato apeliramo na vas, da nas podprete v naših prizadevanjih in čim prej začnete s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve,« je v pozivu zapisala Pavla Jarc.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy