2021

Petletnica Kulturno-informacijske stične točke KiT

Big image alt

V Kulturnem domu Nova Gorica ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom, italijansko Gorico. To počnemo z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi obe Gorici zaživeli kot odprto večkulturno mesto.

KIT 600x400 ST porezano za novico

V torek, 8. junija 2021, bo minilo natanko pet let odkar smo v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le-te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden naših primarnih ciljev je tudi vrednotenje skupnega mestnega trga – Trga Evrope, najbolj nazornega stičišča obeh mest.

KiT se nahaja na zelo strateški poziciji, kjer so »vrata v Slovenijo«, saj je ravno na železniški postaji, tik ob Trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo ogledati bodisi znameniti trg in železniško postajo, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših slovenskih destinacij. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo okrog 32.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 65-ih držav sveta.

V KiT-u smo leta 2017 odprli tudi trgovinico s spominki, kjer lahko domačini in turisti najdejo tako lokalne spominke kot tudi izbrane unikatne umetno-obrtne izdelke lokalnih ustvarjalcev in obrtnikov. Zelo priljubljeni ponudbi magnetov, razglednic, torb, majic in dežnikov s podobami Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope bomo letos dodali še tematske beležke. 

KIT zunanjost zelezniska postaja NG

 V duhu čezmejnega sodelovanja in spoznavanja obeh Goric smo poleg informiranja o dogodkih z obeh strani meje v letu 2019 začeli tudi z vodenimi ogledi po obeh mestih v slovenskem in italijanskem jeziku pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja Davida Kožuha. V sodelovanju s kuratorjema, Matjažem Marušičem in Alessandrom Puhalijem, smo istega leta pripravili tudi razstavo o Bohinjski progi, ki je stalno postavljena v avli Železniške postaje Nova Gorica. Pri tem projektu je kot soorganizator nastopilo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje - EZTS GO.

Ob okrogli peti obletnici delovanja KiT-a, katerega delovanje finančno podpirata obe občini, Nova Gorica in Gorica, z zadovoljstvom ugotavljamo, da se naša ambicija uresničuje. Točka je namreč zaživela kot živahno središče zbiranja različnih pobud za sodelovanja, izmenjave kulturnih in drugih vsebin ter kot odprt prostor srečevanja vseh tistih, ki iščemo skupne poti v povezovanju obeh mest.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy