2021

PCT - nova, z epidemijo povezana kratica

Big image alt

Pavla Jarc, predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije - KUDUS in naša direktorica, se je v prvem dnevniku na RTV Slovenija ob 13. uri odzvala na sprejeti Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Izpostavila je pomisleke o nekaterih določilih omenjenega odloka, v katerem se nam zdijo ukrepi, zlasti tisti za izvajanje prireditev na prostem, pretirani, saj kulturo postavljajo v neenakopraven položaj v primerjavi z drugimi dejavnostmi. Prispevek si lahko ogledate na portalu MMC med 2:37 in 5:44 minuto.

Obisk kulturnih prireditev dovoljen 600x400

Predvsem gre za nesorazmernost ukrepa oz. nove, z epidemijo povezane kratice PCT (kot jo je imenoval Nace Novak, novinar PN), ki pomeni, da se v notranjosti prireditvenih prostorov lahko zadržujejo le "Prebolele Cepljene Testirane" osebe. Največji dvom pri novem ukrepu vzbuja pravica organizatorja do preverjanja PCT statusa obiskovalcev. V ta namen bomo, kot nepooblaščeni za tovrstna preverjanja, v naši hiši na vse možne načine obiskovalce opozarjali na novo pogoje. V primeru ugotovitve kršitve tega odloka pa bo obiskovalec sam v celoti nosil tako odgovornost kot in predvsem izrečeno globo pravne osebe.

Naj vse povedano vseeno strnemo v pozitivno sporočilo: veseli nas, da končno lahko odpremo svoja vrata, a vas, dragi obiskovalci in obiskovalke, ob tem lepo prosimo za strpnost in razumevanje aktualnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja okužbe z virusom Covid-19. V spoštovanju le-teh poiščimo priložnost, da se čim prej izvijemo iz tega, že res nevzdržnega, korona-klopčiča. Dobrodošli nazaj doma!


Za lažjo predstavo zgoraj povedanega navajamo besedilo omenjenega odloka: 

Vlada je na seji 13. maja 2021 izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se omejitev števila končnih uporabnikov pri javnih kulturnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih in na prostem sprosti na način, da se število končnih uporabnikov omeji glede na 50 % zasedenost zmogljivosti sedišč. Strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena. Javne kulturne prireditve ni dopustno izvajati brez zagotovitve sedišč za končne uporabnike. Končni uporabniki in nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah morajo opraviti obvezno predhodno testiranje na SARS-CoV2, pri čemer je udeležba dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti. V zaprtih javnih prostorih se ne glede na kriterij kvadrature dovoljuje združevanje do 50 oseb v kulturnih ustanovah, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, razen med osebami skupnega gospodinjstva, več kot 60 oseb pa v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja. Izvajanje javnih kulturnih prireditev je ne glede na omejitev po zmogljivosti sedišč dovoljeno v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja.

Vir: Ministrstvo za kulturo

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy