2021

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo tudi v Novi Gorici.

Big image alt

Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka in Goriški muzej so stopili skupaj v boj za kulturo! Pridruženi vseslovenski pobudi Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo., ki je prišla iz Narodnega doma Maribor, so se novogoriški javni zavodi združili v skupnem nastopu na balkonu med knjižnico in gledališčem. Dogodek, ki ga bodo izpeljali ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja virusa Covid-19, bo v četrtek, 29. aprila 2021, ob 11.55. 


Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako. Za kulturo se je treba boriti! Z balkonov slovenskih kulturnih institucij in mestnih znamenitosti bo prihodnji četrtek zazvenela živa glasba, zaslišala se bo živa beseda slovenskih pesnikov, dramatikov in igralcev, ponekod bodo oživile lutke, mimoidoče bo razveselila tudi likovna stvaritev in plesna figura.

Varno in brez kršenja odlokov bodo akterji iz kulturnega sektorja ponudili mimoidočim trenutek užitka ob kulturi – v živo. Združeni v vseslovenski pobudi želijo javnosti in odločevalcem poslati sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je! Organizatorji ne zanikajo virusa, ne marginalizirajo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Naj bo jasno, da ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom. Istočasno pa ne razumejo in prav tako ne sprejemajo odločitev, da kulturnih dogodkov ne morejo in ne smejo prirejati, četudi ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje epidemije.

V lanskem letu, predvsem v poletnem času, so namreč kljub razglašeni epidemiji kulturniki pripravili dobre, skrbno premišljene in učinkovite rešitve, ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko, ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb. Pokazali in dokazali so, da se da. Temu sedaj pritrjujejo tudi strokovne študije iz tujine. Dokazano je, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, a tudi v zaprtih prostorih, lahko varno. 

Na tej točki zato kulturniki zahtevajo sogovornika, ki jim bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smejo izvajati svoje poslanstvo. Pojasnila iščejo tudi v luči najnovejšega ukrepa, ki jim dovoljuje prirejati prireditve za 10 ljudi, kar je v praksi iz več vidikov neizvedljivo. Trmastega vztrajanja odločevalcev pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev tako ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. Prizadeti ne razumejo podcenjevanja ter nepriznavanja potrebe živega stika kulture z ljudmi. Kultura je vedno bila in vedno bo združevalna, zato tudi nujno potrebna. Danes je zato skrajni čas za sanacijo vseh negativnih posledic, ki jih je stanje na področju kulture v zadnjem letu povzročilo: moralnih, čustvenih in materialnih.

 

#petpreddvanajsto  #kulturaživi  #vbojuzakulturo

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy