Matej Pečnikar

9050 Matej Pecnikar METULJ IMG 6363 1Matej Pečnikar: Metulj
olje na platnu, inv. št. 9050
nakup: EP Evropapir d.o.o., Nova Gorica, 2012


Matej Pečnikar
se je rodil 29. marca 1975 v Novi Gorici. Po zaključeni srednji oblikovni šoli »Instituto d'arte Max Fabiani« v Gorici (Italija) leta 1995, je dve leti študiral na milanski akademiji lepih umetnosti Brera. Študij slikarstva je nadaljeval na dunajski akademiji »Akademie der Bildenenen Kunste« pod mentorstvom profesorjev Markusa Prachenskega in Walterja Obholzerja, kjer je leta 2001 diplomiral. Od takrat je živel na različnih koncih sveta, med drugim v Avstraliji, Veliki Britaniji, na Irskem in Nizozemskem. Izkušnje iz tujine so pustile velik pečat v njegovem osebnem in slikarskem razvoju.

Za Mateja je značilno ustvarjanje v svoji najbolj neposredni in neokrnjeni obliki ter je kot tako največkrat izraz spontanega psihičnega toka. Preko simbolov in vzorcev ter pisanih, ritmičnih, črtastih podlag nakazuje na koncept cikličnosti in neprestanega duševnega boja med človeškim razumom in živalsko nagonskostjo; med duhovnostjo in  podzavestjo, pri čemer pa daje prednost naivnemu, nedolžnemu doživljanju okrutnega, nerazumljivega sveta  Uprizorjeni motivi tako ne poskušajo reprezentirati zunanjega sveta, temveč se osredotočajo na notranjega. Zdi se kot da dela niso ustvarjena z mislijo, da nastaja umetnost, temveč so zgolj spontan izraz notranjih vzgibov, zaradi česar bi njegovo ustvarjanje še najbolje opisali z oznako »outsider art«.

V zadnjih letih se je samostojno predstavil v Galeriji Kibla in Media Nox v Mariboru ter v Galeriji Pasaža in v Mestni hiši v Ljubljani. Sodeloval je na več skupinskih razstavah na Irskem, v Sidneju, na  Dunaju in v Novi Gorici.

EP Evropapir d.o.o., Vipavska cesta 60, 5000 Nova Gorica
 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy