EVROPSKI ART KINO DAN

V nedeljo, 8. novembra 2020, bi se moral v evropskih kinematografih že petič odvil Evropski art kino dan, ki je namenjen praznovanju kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal pa je na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas. Na ta dan kinematografi širom po Evropi s projekcijami in dogodki slavijo raznolikost evropskega filma. V Sloveniji se mu že od začetka pobude pridružujejo kinematografi Art kino mreže Slovenije, akciji pa bi se letos že drugič pridružil tudi Kulturni dom Nova Gorica. Žal nasje epidemija Covid-19 ustavila.

Ker je letos večina kinematografov po Evropi že drugič zaprta, bodo Evropski art kino dan praznovali s spletnimi prispevki, obenem pa bodo opozarjali na težaven položaj kinematografov, ki so se tudi v Sloveniji znašli na robu preživetja, ob znatnih izpadih prihodkov in s prepolovljenimi sredstvi za podporo programom umetniškega filma. V upanju na čimprejšnje odprtje kinematografov se letos Evropski art kino dan praznuje le simbolično, ko se bodo ponovno lahko prižgali projektorji, pa se bodo kinematografi znova pridružili vsakodnevnemu praznovanju kakovostnega, evropskega in umetniškega filma.

Kulturni dom Nova Gorica je imel namen na ta dan predvajati program s posebno ponudbo tako za otroke kot za odrasle, ki bi si  izbrane filme lahko ogledali po znižani ceni.

Program:

Ob 10.00: Drobižki 2, r. Hélène Giraud, Thomas Szabo (Francija, Kitajska, 2018, brez dialogov) 5+
Animirana komična pustolovščina
Kombinacija igranega in animiranega filma, v kateri res male živali – žuželke, no, drobižki – ne govorijo ne angleško ne slovensko, ampak uživajo v tem, da so živali, ki jih ljudje le motijo.

Ob 17.30: Ne pozabi dihati, r. Martin Turk (Slovenija, 2019) 13+
Družinski mladinski film
Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju.

Ob 20.15: Obtožujem!, r. Roman Polanski (Francija, Italija, 2019)
Zgodovinska drama/kriminalka
Roman Polanski pripoveduje zgodbo o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki je na koncu 19. stoletja razklal Francijo in pretresel ves svet. V njem so se prepletali sodne napake, kršitve človekovih pravic in antisemitizem.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy