KOLEDAR DOGODKOV

KOMORNI ZBOR GRGAR, NOVA GORICA

Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

KZ Grgar 2015

.

Andrej Filipič, zborovodja 

Komorni zbor Grgar, Nova Gorica je bil ustanovljen  leta 2006 kot Vokalna skupina Grgar. Že šesto leto deluje v Novi Gorici, od leta 2013 tudi kot samostojno kulturno društvo, v svojih vrstah pa združuje pevke in pevce iz širše Goriške. 25 do 30 članov poje pod vodstvom zborovodje Andreja Filipiča, v zadnji sezoni tudi s korepetitorjem in asistentom Janijem Klančičem.

Repertoar sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij. Z naročili novih skladb zbor skrbi za bogatenje slovenskega zborovskega prostora in spodbudo mladim primorskim ustvarjalcem. Nastopa po Sloveniji, redno sodeluje na zborovodskih seminarjih (mentorji: Stojan Kuret, Ambrož Čopi, Jerca Gregorc Bukovec), na mednarodnih koncertnih ciklih (Simfonic voices) in pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov (Missa solemnis - Andre Waigenein).

V svojem devetletnem delovanju je zbor osvojil že kar nekaj odličij: dve zlati plaketi, Bratislava 2008; dve zlati plaketi iz regijskih tekmovanj, Postojna 2009 in 2013; Srebrno plaketo katedrale na mednarodnem zborovskem festivalu Dnevi duhovne glasbe Cro patria 2012 v Splitu; 1. mesto v prostem programu, Split 2011; posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, Postojna 2013; Zlati križec opatice Čike, Zadar 2014. Prejete nagrade so jim potrditev za vložen trud in spodbuda za nadaljnjo kakovostno rast.

Andrej Filipič (rojen 1983 v Šempetru pri Gorici), diplomant Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, se z glasbo aktivno ukvarja že več kot 20 let. Čut in zanimanje za glasbo sta mu  zapisana v genih, saj izhaja iz družine glasbenikov, pevcev in organistov, ki so bili vedno nosilci krajevnega glasbenega dogajanja v Ravnici. Osnov klavirja se je učil individualno, glasbeno teoretske predmete in dirigiranje pa je obiskoval v 4-letnem programu na Orglarski šoli v Novi Gorici. Večletno sodelovanje v Komornem zboru Nova Gorica pod vodstvom Ambroža Čopija (do 2002) ga je dokončno navdušilo za vokalno glasbo. Kot pevec je sodeloval v več zasedbah (KZ Nova gorica, APZ Univerze na Primorskem, kvartet Odpev). Svoje pevsko in zborovodsko znanje je nadgrajeval na številnih seminarjih in izpopolnjevanjih pod vodstvom priznanih pevskih pedagogov in zborovodij (Nina Kompare Volasko, Marko Munih, Stojan Kuret, Ambrož Čopi). Je soustanovitelj in zborovodja Komornega zbora Grgar Nova Gorica, ki se je razvil iz Vokalne skupine Grgar.

Program:

P. Philips (1561-1628): O beatum et sacrosanctem Diem
J. G. Rheinberger (1839-1901): Hymne
F. Ticheli (1958): Earth song
V. Miskinis (1954): Cantate Domino
W. Tod (1970): Angel song II
B. Juračić (1972): Ecce nomen Domini Emanuel

***

A. Čopi (1973): Ave Maria (No.1 from Quatuor Antiphonae Selectae)
A. Makor (1987): Tri dukhovniykh khora
                              Bogoroditse Djevo
                              Tebe poem
                              Otche nash
G. Svilainis (1972): Vox populi
Norveška ljudska, arr. G. Ericsson (1919-2013): Gjendines badnlat
Tradicionalna duhovna, arr. D. Blackwell (1919-2010): Steal away
Tradicionalna duhovna: I'm gona sing
V. Ukmar (1905-1991): Opolnoči (Srečko Kosovel)
Prekmurska ljudska, prir. M.Krečič (1988): Vüra bije
Po ljudskih motivih prir. M. Dović (1974): Zeleni Jurij

Vstop je prost. Prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

Več o celotnem programu:
Glasba z vrtov svetega Frančiška

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy