2022

NICOLETTA SANZIN in PATRIZIA TASSINI, harfa

Grad Kromberk

SANZIN TASSINI 600X400

         X. sezona/ III. koncert          

NICOLETTA SANZIN, harfa

PATRIZIA TASSINI, harfa

 

Tretji koncert prinaša zanimivo in na našem odru redko slišano komorno zasedbo – duo harf. Harfa je močan simbol glasbeništva, pesništva, ljubezni, nadzemskega. Po drugi strani pa harfa slovi tudi kot glasbeni inštrument, ki je med tehnično najzahtevnejšimi za igranje. Zanimivo je, da je bil ta inštrument nekoč izključno moška domena, danes pa ga igrajo v večini ženske. In harfistkama bo namenjen tudi oder v dvorani gradu Kromberk. Tako Nicoletto Sanzin kot Patrizio Tassini smo lahko na Goriškem že spoznali, skupaj pa pri nas uveljavljeni italijanski harfistki še nista nastopili. Druži ju veliko lastnosti. Med drugim sta obe diplomirali z odliko. Svoje mojstrstvo sta z najvišjimi nagradami potrjevali na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih. Redno nastopata tako solistično kot v komornih skupinah doma in v tujini.

Ob tem se Patrizia Tassini posveča še pedagoškemu delu kot vodja številnih mojstrskih tečajev in profesorica za harfo na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu ter vodi orkester Ventaglio d’Arpe.

Nicoletta Sanzin pa redno sodeluje z mladimi skladatelji, ki ji posvečajo številne nove skladbe, in jih redno vključuje v svoje koncertne programe. Veseli nas, da sta tudi v ta koncert vtkali noviteto – skladbo Ricercari di bravura Maria Pagotta, ki jo bosta slovenskemu občinstvu prvič predstavili prav na Goriškem.

 

Okvirni program:
J. Blanco: Concierto de dos organos
G. Alessandrini: Un fleur
J. S. Bach: Preludij iz Partite št. 3, BWV 1006
A. Zecchi: Trittico (Preludio, Serenata, Bisbigli e sussurri)
J. Thomas: Cambria
F. Francia: Mariposas
M. Pagotto: Ricercari di bravura (prva izvedba v Sloveniji)
C. Salzedo: Chanson dans la nuit
C. Salzedo: Trije plesi: Tango, Seguidilla, Rumba

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy