2021

SAXGO21: DUO KALYPSO - Miha Rogina, saksofon in Sae Lee, klavir

Dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Kalypso 600x400

DUO KALYPSO

Miha Rogina, saksofon
Sae Lee, klavir


Saksofonsko - klavirski duo Kalypso sestavljata Miha Rogina in Sae Lee. Oba sta z najvišjimi odlikami zaključila podiplomski študij na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris pri profesorjih Michelu Beroffu, Claudeu Delangleu, Borisu Garlitskyju in Ericu Le Sageu ter kasneje na istem konservatoriju diplomirala še iz komorne glasbe pri prof. Laszlu Hadadyju. Duo Kalypso je prejel odlične kritike na koncertih po Avstriji, Franciji, Hrvaški, Italiji, Sloveniji, Španiji, Tajski in na Japonskem, kjer so ju podprli Van Cleef & Arpels, Selmer Japan, Slovenska ambasada in Francoski konzulat na Japonskem. Duo je prejemnik 1. nagrade na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe Carlo Soliva v Italiji in mednarodnega tekmovanja glasbe za ansamble FNAPEC v Parizu. Tako Miha kot Sae imata za seboj tudi impresivni solistični karieri: Sae ima osem 1. nagrad iz mednarodnih pianističnih tekmovanj, na UNESCO-vo povabilo pa je izvedla odmeven recital na svetovni konferenci proti jedrskemu orožju v Kazakhstanu. Miha je dobitnik desetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in redno koncertira s svetovno priznanimi orkestri. Njun širok repertoar obsega originalne kompozicije za saksofon in klavir, sodobno glasbo, jazz, etno, tango in njune lastne transkripcije.


Program koncerta:

Béla Bartók (1881-1945):
(prir. Kalypso)
Suite op. 14
I   Allegretto
II   Scherzo
III   Allegro molto
IV   Sostenuto

Alfred Desenclos (1912-1971):
Prélude, Cadence et Finale

William Albright (1944-1998):
Sonata
I   Two-Part Invention
II   La follia nuova: a lament for George Cacioppo
III   Scherzo »Will o' the wisp«
IV   Recitative and Dance

Florent Schmitt (1870-1958):
Légende op. 66

Vincent David (1974):
L'Éveil de la toupie


Miha Rogina, v reviji The Sax predstavljen kot ‘najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’, slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z mnogimi vodilnimi glasbeniki, kot sta Pierre Boulez in Fabio Luisi ter nastopil na velikih mednarodnih koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Amerike in Afrike, kot so dunajski Musikverein, pariška Salle Pleyel, Großes Festspielhaus v Salzburgu in japonska Izumi Hall. Študij saksofona je začel v Ljubljani pri prof. Matjažu Drevenšku, nadaljeval pa v Franciji pri prof. Jean-Yves Fourmeauju, prof. Vincent Davidu in na prestižnem CNSM de Paris pri prof. Claude Delangleu, kjer je diplomiral z najvišjimi odlikami. Izpopolnjeval se je na sloviti Eastman School of Music v ZDA. Leta 2015 je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju, kjer je študiral pri Johannesu Wildnerju, Bertrandu Debillyju in U. Lajovicu, leta 2019 pa še študij zborovskega dirigiranja pri prof. Thomasu Langu na isti inštituciji. Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, simfonični orkestri Bruges, Saint Maur in Paris Laureates ter Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTV Slovenija. Kot aktivni komorni glasbenik sodeluje s koncertno pianistko Sae Lee, s katero nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Miha Rogina je profesor za saksofon na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Od leta 2013 je gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu, od leta 2017 pa kot gostujoči profesor predava tudi na Osaka College of Music (Japonska) in Sibelius Akademiji v Helsinkih. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski, Veliki Britaniji, Latviji, Poljski, Finski, Nemčiji in Avstriji ter deluje kot član žirij domačih in mednarodnih tekmovanj. Kot dirigent je vodil več orkestrov, med njimi so orkester in zbor Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Ljubljana, orkester Slovaške filharmonije, Simfonični orkester Pro-Arte, Komorni ansambel pariškega konservatorija in Pihalni orkester Akademije za glasbo. Kot član dunajskega zbora Wiener Singverein je sodeloval pod vodstvom velikih dirigentov, kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

Sae Lee je diplomantka Tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki. Hkrati je študirala tudi v razredu profesorjev Julie in Konstantina Ganev. V letih 2007 in 2008 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Njeni profesorji so bili: Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in 1. nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofia, Bolgarija). Solistično koncertira z orkestri, kot so Kansai Philharmonic Orchestra, Osaka Philharmonic Orchestra - Opus), Sofijska filharmonija, Plevenska filharmonija in simfonični orkester mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski Akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni Akademiji v Nici (Francija) in na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogino, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je klavirska spremljevalka prima balerine in direktorice baleta pariške opere, Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski. Na Unescovo povabilo je izvedla odmeven recital na Unescovi konferenci v Kazahstanu. Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademiji za glasbo Univerze v Zagrebu.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy