2020

ATMOSPHERICA: Natalija Šaver, klavir

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

NATALIJA IZREZ 600X400

ATMOSPHERICA

Natalija Šaver, klavir

Natalija Šaver je goriška umetnica številnih darov: pianistka, skladateljica, klasična in sodobna glasbenica ter pomembno ime v novem gibanju, ki raziskuje ustvarjalno stičišče klasične in sodobne glasbe. Po uspehih, kot so Infinity, Oltremare, Classico, še naprej redno oblikuje nove projekte, ki jih nadgrajuje in umetniško krasi z ustvarjanjem atmosfere z zvoki iz narave, s približevanjem umetnosti k naravi, scensko vizualni element pa glasbo podpre s kratkimi video odseki in fotografijo. Njen zadnji projekt: Classico s klavirjem, tolkali in tremi tenorji je bil velik uspeh v Sloveniji in Italiji. 

Vstopnina:
10 € in 14 €

"Glasba je glasba". To je Alban Berg spomladi 1928 odgovoril Georgeu Gershwinu v Parizu, na vprašanje zakaj ni razlike med tako imenovano »izobraženo« in »priljubljeno« glasbo. Natalija Šaver je v zadnjem desetletju v svojem delu potrdila ta citat. Združevanje klasičnega klavirja in sodobne glasbe, med partiturami Ludwiga van Beethovna, Bartoka, Barberja, Rachmaninova, Gershwina, Johna Cage-a, Einaudija in najnovejših vizualnih produkcij in orodij - glasba je glasba ne glede na njen stil in izraz.

Natalija ima rastoči glasbeni portfolio, ki vključuje orkestrske izvedbe Beethovnovega Klavirskega koncerta št. 4, Šoštakovičevega klavirskega koncerta št. 2, ter tudi solistične serije od baroka do sodobnosti. Natalija je prav tako doma v klasični in sodobni glasbi, poleg lastnih skladb redno izvaja dela Beethovena, Gershwina, Bartoka.

Tokrat na novogoriški oder prihaja s svojim zadnjim projektom Atmospherica, ki je pravzaprav njen umetniški manifest. Temeljno polikromatičen, neprestano razvijajoč se iz enega tona v drugega; Atmospherica je popolnoma skladna in razkriva prefinjeno kompilacijo zvokov. Združuje dva svetova: nežnost, zasanjanost iz opusa Ludovica Einaudija ter klasično postavljeno, vendar posodobljeno in nekoliko bolj ritmično usmerjeno glasbo Natalije Šaver.

Okviren program:
Natalija Šaver:
Désir / Želja
Ludovico Einaudi: Passaggio / Prehod
Ludovico Einaudi: In un'altra vita / V naslednjem življenju
Ludovico Einaudi: I giorni / Dnevi
Natalija Šaver: Prelude No. 1 / Preludij št. 1
Ludovico Einaudi: Nuvole bianche / Beli oblaki
Ludovico Einaudi: Primavera / Pomlad
Natalija Šaver: Aria No. 3 / Arija št. 3
Ludovico Einaudi: Oltremare / Preko morja
Ludovico Einaudi: Fly / Leteti
Ludovico Einaudi: Nightbook / Nočna knjiga
Ludovico Einaudi: Divenire / Postati
Natalija Šaver: Contramelodico / Kontramelodiko

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy