2018

KLAVIRSKI TRIO FAGANEL, gosta koncerta: OLIVER DIZDAREVIĆ in ALEKSANDAR MILOŠEV

Grad Kromberk

KLAVIRSKI TRIO FAGANEL & DIZDAREVIĆ ŠKRABAR in MILOŠEV

. . .

Klavirski trio Faganel:

Žiga Faganel, violina
Alja Mandič, violončelo
Mariko Sudo, klavir

Gosta koncerta:
Oliver Dizdarević Škrabar, violina
Aleksandar Milošev, viola

. . .

Drugo glasbeno srečanje v grajskih prostorih bo v znamenju dvogovora med Klavirskim triom Faganel in dveh gostov. Trio Faganel tvorijo trije izjemni glasbeniki iz Slovenije in Nemčije, ki jih povezuje edinstveni pogled na glasbo in velika želja po skupnem muziciranju, izbrano ime tria pa ni le priimek violinista Žige Faganela, pač pa v furlanščini poimenuje kalina, ptico pevko. Simbolizira torej povezanost glasbe in umetnosti z naravo.

- - -

Žiga Faganel je violino začel študirati v Ljubljani, diplomiral pa je v razredu Alice Schoenfeld na glasbeni šoli Thornton Južnokalifornijske univerze v Los Angelesu. Izpopolnjeval se je v Avstriji pri Rainerju Küchlu in Petru Götzlu in bil tudi koncertni mojster slovenskih in mednarodnih mladinskih orkestrov. Ob recitalih in sodelovanjih v raznih orkestrih se posveča komorni glasbi. Po zaposlitvi v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, je sedaj član orkestra Slovenske filharmonije. Kot komorni glasbenik in baročni violinist nastopa na festivalih doma in v tujini. 

Alja Mandič je študirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri Valterju Dešpalju. V ansamblu Cellomania je pridobila bogate izkušnje komornega muziciranja. Z njim je nastopala na mnogih festivalih s priznanimi violončelisti, kot so Miša Majski, Giovanni Sollima in Monika Leskovar. Kot študentka je prejela rektorjevo nagrado Univerze v Zagrebu za solistično izvedbo Schumannovega koncerta z Zagrebško filharmonijo. Kot solistka nastopa z ansambli, kot so Budapest Strings, Moscovia, Capellen Symphony Orchestra in Südwestdeutsches Kammerorchester. Od letošnje sezone je zaposlena v orkestru Zagrebške filharmonije.     

Večkrat nagrajena pianistka Mariko Sudo prihaja iz nemško-japonske družine. Študij je začela kot učenka Leontine Margulis v Kölnu in na Akademiji Antona Rubinsteina v Düsseldorfu. Umetniško diplomo je opravila v razredu Arnulfa von Arnima na Univerzi umetnosti Folkwang v Essnu. Magistrski študij je opravljala na Šoli za glasbo Jacobs v Bloomingtonu (Indiana, ZDA) pod mentorstvom Menahema Presslerja in ga zaključila leta 2013 v okviru Univerze v Indiani. Leta 2011 je debitirala v dvorani Cornegie v New Yorku in od takrat redno koncertira po ZDA in Evropi bodisi kot solistka bodisi z orkestri in z mnogimi uglednimi glasbenimi osebnostmi.  

Oliver Dizdarević Škrabar je glasbeno izobrazbo začel v rodnem Beogradu. Med letoma 1993 in 1998 je študiral pri Dejanu Mihailoviću na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu. Od 1996 do 1999 je bil član godalnega orkestra St. George Strings, s katerim je posnel več zgoščenk in sodeloval na državnih in mednarodnih turnejah. Od leta 1999 živi v Ljubljani, je član komornega godalnega orkestra in orkestra Slovenske filharmonije ter godalnega kvarteta Dissonance. Posveča se izvajanju in snemanju skladb sodobnih slovenskih in tujih skladateljev.

Aleksandar Milošev je solo violist orkestra Slovenske filharmonije. Študiral je v rojstnem Zagrebu in je prejemnik številnih nagrad na uglednih mednarodnih tekmovanjih. Uspešno stopa po razgibani mednarodni poti solističnega in orkestrskega glasbenika in je ob rednem delovanju v orkestru Slovenske filharmonije kot solo violist muziciral tudi z münchensko in londonsko filharmonijo. Do leta 2013 je bil zaposlen v orkestru Zagrebških solistov. Je soustanovitelj in dolgoletni član Godalnega kvarteta Tartini ter izredni profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu in stalni gostujoči profesor na konservatoriju Trinity Laban za glasbo in ples v Londonu. Milošev je prejel eno najvišjih slovenskih priznanj, Prešernovo nagrado.

- - -

Program:

D. Šostakovič: Klavirski trio št. 1 v c-molu, op. 8 

F. Schubert: Klavirski trio v B-duru, D. 898 

* * * 

A. Dvořák: Klavirski kvintet A-duru, op. 81

Koncertni list

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy