2017

GORIŠKI KOMORNI ZBOR

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji, Kostanjevica, Nova Gorica

Francisek 2017 Goriski komorni zbor m

Goriški komorni zbor je eden vidnejših vokalnih sestavov na Goriškem. Želja po kakovostnem poustvarjanju raznolike zborovske glasbe združuje 20 pevk in pevcev iz Goriške in okolice, ki se v takšni zasedbi srečujejo na tedenskih pevskih vajah od leta 2013. Na koncertih in priložnostnih nastopih se zbor predstavlja ljubiteljem zborovske glasbe doma in v tujini. Na Reviji pevskih zborov Goriške so bili že kot debitanti uvrščeni na najvišji državni nivo, prav posebno vez pa je zbor stkal z avstrijsko Koroško, kamor se letos na povabilo koroških Slovencev vrača že drugo leto zapored.

Repertoar zbora sestavljajo dela vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij; posvetne in sakralne skladbe tako slovenskih kot tujih skladateljev. Najraje ga dopolnjujejo z redko izvajanimi skladbami.

Goriški komorni zbor je kot demonstracijski zbor sodeloval na zborovodski šoli v Novi Gorici pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec. Zbor večinoma nastopa a capella. Samostojno ali v sodelovanju z drugimi sestavi pa izvaja tudi tehtnejša vokalno-inštrumentalna dela. Tako je leta 2015, skupaj s Komornim ansamblom Nova, izvedel Schubertovo mašo v G-duru za zbor, orkester in soliste. Letos pa je v sodelovanju z Dekliško vokalno skupino Bodeča Neža ter orkestri Ars Atelier, San Marco ter Collegium Apollineum, na koncertu z naslovom Beethoven in Schubert na Dunaju, izvedel dve Schubertovi skladbi. Cilj letošnje sezone je tudi izvedba Brahmsovega cikla valčkov Liebeslieder Walzer za zbor in klavir štiriročno, kar bodo izvedli tudi kot del tokratnega koncerta.

* * *


Francisek 2017 mateja cernic mmZborovodkinja Mateja Černic
se je učila klavir na SCGV Emil Komel v Gorici in petje na ljubljanski glasbeni šoli Moste. Leta 2002 je zaradi izjemnih šolskih uspehov prejela naziv "alfiere del lavoro" (praporščak dela). Leta 2008 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, kjer je sodelovala na katedri za glasbo. Leta 2013 je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani leto kasneje pa še iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študira zborovsko dirigiranje na konservatoriju Bonporti v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Redno se izpopolnjuje na zborovodskih seminarjih ter tečajih za petje in vokalno tehniko. Na italijanskem državnem tekmovanju za zborovodje Le mani in suono 2017 se je uvrstila na 3. mesto.

Bila je članica APZ Tone Tomšič iz Ljubljane, Arnold Schömberg chora iz Dunaja, nacionalnega mladinskega zbora iz Italije ter komornega zbora Utopija in Realnost. Projektno je sodelovala kot dirigentka italijanskega mladinskega zbora z nastopom na koncertu skupine Rolling Stones v Rimu leta 2014. Od leta 2007 vodi DVS Bodeča neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejela visoka priznanja in nagrade. Januarja 2013 ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti republike Slovenije podelil Zlati znak, eno najvišjih priznanj, ki jih posameznik lahko prejme za delo v ljubiteljski kulturi. Od leta 2011 do 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, s katerim je leta 2013 na tekmovanju v Bad Ischlu prejela dve zlati plaketi in nagrado za najboljšega dirigenta. Od leta 2014 vodi Goriški komorni zbor, s katerim je leta 2015 izvedla Schubertovo mašo v G-duru. Redno sodeluje kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih in predavateljica na zborovskih seminarjih.


* * *

PROGRAM 

Marij Kogoj (1892-1956):
Večerni zvon

Orbán György (1947-):
Nunc dimittis

Ola Gjeilo (1978-):
Ubi caritas

Mario Lanaro (1957-):
O salutaris hostia

Luigi Molfino (1916-2012):
O sacrum convivium

Ignacij Hladnik (1865-1932):
Večerni zvon 

* * *

Johannes Brahms (1833-1897):
Liebeslieder Walzer (1-9) za zbor in klavir štiriročno

Klavir:  Aleksandra Pavlovič in Miha Štokelj

* * * 

Claude Debussy (1862-1918):
Dieu!  qu'il la fait bon regarder!

Morten Lauridsen (1943-):
Se per havervi, oime

Vilko Ukmar (1905-1991):
In če sem samo vetru brat

Ivan Grbec (1889-1966):
Pa da bi znal

Emil Adamič (1877-1936):
Dekletce, podaj mi roko…

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy