2017

ALEŠ LAVRENČIČ, violina in HILARIJ LAVRENČIČ, klavir

Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

FRANCISEK 2017 Ales Lavrencic

* * *

Aleš Lavrenčič je že pri štirih letih prejel v roke violino in radovedno odkrival njene skrivnosti. Njegov prvi učitelj na podružnični šoli glasbenega centra E. Komel v Doberdobu  je bil prof. Peter Gus, nato pa je njegovo mentorstvo prevzel prof. Frančišek Tavčar. Študij je nadaljeval na goriškem sedežu v razredu prof. Jurija Križniča, s katerim je zaključil predakademski program na Konservatoriju J. Tomadini v Vidmu z najvišjo oceno in bil tako sprejet v akademski trienij.

Redno sodeluje na raznih izpopolnjevalnih tečajih pod mentorstvom priznanih violinistov, udeležil se je tudi masterclassa s praškim kvartetom. Uveljavil se je na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih: na mednarodnem tekmovanju SPINCICH v Trstu (2008), na regijskem tekmovanju Primorske (2009), na državnem tekmovanju TEMSIG v Sloveniji (2012), na mednarodnem tekmovanju v Povolettu (2011, 2015), na državnem tekmovanju v Palmanovi (2013) in natečaju "L. Caraian" na Konservatoriju Tartini v Trstu (2015).

Po uspešno opravljenih avdicijah je od junija 2016 član državnega mladinskega sinfoničnega orkestra italijanskih konservatorijev. Sicer sodeluje tudi z drugimi orkestrskimi sestavi, kot je Academia Symphonica iz Vidma (kot prva violina), z orkestrom Glasbene Matice iz Trsta, z orkestrom Arsatelier iz Gorice in Filarmonici Friulani. S temi in drugimi priložnostnimi sestavi, tudi kot solist,  je  nastopil tako na domačih odrih kot po raznih italijanskih velikih mestih in Evropi.

Trenutno obiskuje tretji letnik na Konservatoriju J.Tomadini v Vidmu pod mentorstvom Lucia Deganija, sledi mu pa tudi prof. Diana Mustea.

* * *

Hilarij Lavrenčič je ob študiju na slovenskem klasičnem liceju P. Trubar v Gorici obiskoval pouk klavirja na mestni glasbeni šoli Istituto di musica pri prof. E. Lipizerju. Leta 1982 je diplomiral iz klavirja in zborovske kompozicije, dvanajst let kasneje tudi iz dirigiranja na videmskem konservatoriju J. Tomadini. Leta 1988 je dokončal študij harmonije, fuge in kontrapunkta pri prof. Danielu Zanettovichu. Od leta 1986 je kot korepetitor zaposlen v opernem gledališču G. Verdi v Trstu, občasno tudi kot odrski dirigent, obenem pa poučuje harmonijo na osrednjih slovenskih glasbenih ustanovah v zamejstvu. Kot dirigent se je uveljavil z uspešnimi koncerti in na tekmovanjih zbora Hrast ter z izvedbami kantat, operet in raznovrstnih vokalno-simfoničnih koncertov. Napisal je tudi nekaj zborovskih skladb, priredb in orkestracij. 

* * *

Koncert v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel in 12. edicijo cikla koncertov Snovanja 2017.

* * *

Program

J. S. Bach:
Adagio in Fuga
iz prve sonate v g-molu za violino solo S. 1001


A. Bazzini:
Fantazija za violino iz opere Traviata, op. 50 


N. Paganini:
Mosé Fantasy
tema in variacije na četrti struni 


P. I. Čajkovski:
Meditacija op. 42


 M. Ravel:
Tzigane
Koncertna rapsodija

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy