2017

Musica Nucis - Marjetka Luznik, Doris Kodelja, Tina Grego in Eva Dolinšek

Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

MUSICA NUCIS


Musica Nucis

Marjetka Luznik, sopran
Doris Kodelja, flavta
Tina Grego, violina
Eva Dolinšek, čembalo, umetniški vodja

* * *

XXIII. izvedbo Glasbe z vrtov svetega Frančiška bo v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici otvorila baročna komorna skupina Musica Nucis. Tokratno zasedbo sestavljajo sopranistka Marjetka Luznik, flavtistka Doris Kodelja, violinistka Tina Grego in čembalistka Eva Dolinšek. Prav študij stare glasbe Dolinškove in pobuda kontrabasista Davida Šuligoja je leta 2011 združila znane goriške  glasbenike navdušene nad  muziciranjem v komorni zasedbi, kjer ohranjajo in oživljajo staro glasbo. Nenehno stremijo k stilni in tehnični perfekciji, veseli jih tudi odkrivanje manj znanih skladateljev.

* * *

Tina Grego je po Glasbeni šoli v Novi Gorici nadaljevala s študijem violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med magistrskim študijem na Konservatoriju v Vidmu, se je med študijsko izmenjavo v Španiji izpopolnjevala pri profesorici Margheriti Marsegli. Poleg študija se redno udeležuje seminarjev pri priznanih violinistih, muzicirala je v orkestrih pod taktirko Riccarda Mutija in Georgea Pehlivaniana ter prejela več nagrad in priznanj.

Marjetka Luznik je po končanem študiju flavte na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani uspešno zaključila študij teologije. Vzporedno se je šolala tudi na področju petja, ki mu je predana že od otroških let. Na deželnem konservatoriju v Celovcu je z odliko zaključila  študij pevske pedagogike in koncertnega petja. Leta 2016 je debitirala s svojo prvo operno vlogo, koncertira in sodeluje pa tudi v različnih glasbenih sestavih. Kot zaposlena pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Nova Gorica, letos zaključuje drugostopenjski študij koncertne smeri na celovškem Konservatoriju za glasbo.

Doris Kodelja je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli v Novi Gorici, po končani gimnaziji pa je študij flavte nadaljevala na Konservatoriju za glasbo v Vidmu, kjer je z najvišjo oceno zaključila tudi podiplomski magistrski študij. Med študijem je sodelovala v različnih komornih zasedbah in simfoničnem orkestru konservatorija. S kolegico sta takrat ustanovili ansambel Adore’, ki se večinoma posveča sodobni glasbi. V zadnjih letih pa se z izpopolnjevanji na kljunasti in baročni prečni flavti spogleduje tudi s staro glasbo. Od leta 2001 poučuje na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Eva Dolinšek je svojo glasbeno pot začela z učenjem klavirja na Glasbeni šoli Nova Gorica. Po zaključeni splošni gimnaziji se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študirala čembalo na oddelku za staro glasbo. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Kot umetniški vodja baročne komorne skupine »Musica Nucis« redno koncertira tudi kot solistka in komorna glasbenica v različnih baročnih komornih zasedbah. Prejemnica številnih laskavih nagrad se izobražuje na seminarjih in poletnih šolah. Lani decembra je zaključila svoj največji projekt z izdajo svoje prve zgoščenke Barok.


* * *

Program

Arcangelo Corelli (1653–1713):
Trio sonata v D-duru, št. IV, op. 4, za flavto, violino in basso continuo
I. Preludio
II. Corrente
III. Adagio
IV. Giga

Atilio Ariosti (1666–1729):
Kantata št. 3 »L'olmo«
I. Recitative
II. Largo
III. Recitative
IV. Vivace 

Antonio Vivaldi (1678–1741):
Sonata št.V , b-molu, RV. 36, za violino in basso continuo
I. Preludio. Andante
II. Corrente. Allegro
III. Giga. Presto 

Nicolas Chédeville (1705–1782):
Sonata št. VI v g-molu za flavto in basso continuo iz »Il pastor fido«, op. 13
I. Vivace
II. Fuga da cappella
III. Allegro
IV. Largo
V. Allegro, ma non troppo

* * * * * 


François Couperin (1668–1733):
Seconde prelude iz »L'art de toucher le clavecin«, 1716


 Michel Lambert (1610–1696):
Air de Cour »Ma bergère est tendre et fidelle« 


Joseph-Nicolas-Pancrace Royer (1705–1755):
Le Marche des Scythes iz »Premiere livre de pièces pour clavecin« 1746 


Georg Friedrich Händel (1685–1759):
»Meine Seele hört im Sehen« iz Neun deutsche Arien, HWV 207,
za sopran, flavto in basso continuo
 


Johann Sebastian Bach (1685–1750):
arija iz »Gelobet sei der Herr, mein Gott, mein Trost«,
iz kantate Gelobet sei der Herr, mein Gott, BWV 129

 

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy