KOLEDAR DOGODKOV

ELENA GRAF, violina in EVGENIJ SINAJSKI, klavir

Grad Kromberk

DuoGrafSinaiski2

Nemška violinistka Elena Graf se je pri dvanajstih letih vpisala na Visoko šolo za glasbo v Freiburgu, izobraževanje nadaljevala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu in študij z najvišjimi ocenami zaključila leta 2011 na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu. Pohvali se lahko s številnimi najvišjimi nagradami z državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka redno nastopa z nemškimi in s tujimi orkestri na odrih prestižnih koncertnih dvoran. Občasno sodeluje tudi s slavnimi Berlinskimi filharmoniki. Je koncertna mojstrica komornega orkestra Skyline Symphony in članica godalnega Tria Lieto. Kot zanimivost naj povemo, da Elena Graf igra na violino Gianbattista Rogerija iz Brescie, ki je bila narejena okoli leta 1700. 

Ruski pianist Evgenij Sinajski je svoje glasbeno izobraževanje pričel v Rigi in ga nadaljeval na St. Petersburg Special Music School-Lyceum. Študij je nadaljeval na sanktpeterburškem državnem konservatoriju, vzporedno pa se je vpisal tudi na Kraljevi konservatorij v nizozemskem Haagu, kjer je z odliko zaključil magistrski in doktorski študij. Dobitnik številnih najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih redno koncertira po Evropi in v ZDA. Od leta 2002 je profesor komorne glasbe na Konservatoriju Rimski- Korsakov v Sankt Peterburgu. Sinajski je uradni pianist na mednarodnem tekmovanju za violino Nagrada R. Lipizer v Gorici. 

Okvirni program: 
L. Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 “Kreutzer” 
M. Ravel: Sonata za violino in klavir v G-duru 
P. I. Čajkovski: Souvenir D´un Lieu Cher, op. 42, za violino in klavir 
H. Wieniawski: Scherzo tarantelle v g-molu za violino in klavir

Redna cena vstopnice: 14 €, 10 €

Ob 19.00 brezplačno vodstvo po razstavi Meščanstvo na Goriškem med vrednotami in konflikti na prelomu 19. in 20. stoletja: 

Razstava »Meščanstvo na Goriškem med vrednotami in konflikti na prelomu 19. in 20. stoletja« na simbolen način predstavlja kulturo meščanstva na Goriškem v času, ko se je Gorica uveljavila kot prijetno  srednjeevropsko mesto v okviru Avstro-Ogrske monarhije. Poudarek je na oblikovanju slovenskega meščanstva prek posameznih družin in osebnosti, predvsem družine Šantel in Tuma, pa tudi na sožitju različnih etničnih skupin (Slovani, Furlani, Italijani, Nemci, Judje), ki so vsaka zase oblikovali svoje kulturno življenje in identiteto. Gorica je bila tedaj mešanica jezikov in svetovljanskega življenja na ulici, parku in kavarnah, podeželsko ljudstvo se je zbiralo po posameznih gostilnah, v slovenskem Trgovskem dom so se odvijali čitalniški in plesni večeri.  Vrednote so se kazale prek družabnega in družbenega življenja in so sestavljale temelj meščanske kulture:  predvsem  družina, gospodarski in kulturni napredek, izobraževanje, nacionalni razvoj, kultura, umetnost, glasba, literatura, alpinizem in šport. Konflikti so se prek  politike in nacionalizma pogosto kazali tudi v okviru posameznih etničnih skupin. Razstava tudi s citati iz memoarske in strokovne literature predstavlja utrinke iz meščanske kulture na Goriškem. Po razstavi vodi avtorica razstave mag. Inga Miklavčič Brezigar.

Pokrovitelj pokoncertnega druženja: Restavracija Grad Kromberk

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy