KOLEDAR DOGODKOV

MILKO LAZAR - čembalo in VASILIJ MELJNIKOV - violina

Cerkev v Svetem pri Komnu

Milko Lazar 2014

.

10 pieces za violino in čembalo, je obsežna skladba, suita v desetih stavkih, ki jo je Milko Lazar napisal leta 2011. Glasba je sodobna, v veliki meri se naslanja na estetiko minimalizma, a vseskozi močno konotira s historično prakso pisanja za čembalo in violino. Tudi izvedba, predvsem čembalskega parta, zahteva poznavanje avtentičnega igranja na instrument. Stavki so v veliki meri plesni, a mestoma tudi ambientalni, kjer se čembalo in violina nenehno enakovredno prepletata. Za izvedbo je potrebna kopija historičnega čembala, violinist pa svoj part sicer izvaja na sodobno violino, a z baročnim lokom. S tem se zvočnost violine tako zelo približa zvočnosti čembala. Ker je sodobnih skladb za violino in čembalo, še posebej pa skladb, ki bi se močno naslanjale na historično izvajalsko prakso zelo malo ali skoraj nič, je 10 Pieces v nekem smislu rariteta.

Meljnikov 2014

Milko Lazar ( rojen 1965 v Mariboru) je skladatelj in multiinstrumentalist. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral jazz in klasični klavir, saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu (Avstrija) in čembalo (baročna glasba) na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu (Nizozemska). Posnel je več kot štirideset LP in CD plošč z različnimi zasedbami in dvanajst avtorskih CD plošč. Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po vsej Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med ostalim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku. Leta 2005 je s pianistom Bojanom Goriškom ustanovil klavirski duo “Gorišek Lazar”, s katerim je nastopil v več krajih po Evropi ter v ZDA. Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel Nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za njegovo skladateljsko delo.

Vasilij Meljnikov je violino študiral na glasbeni akademiji v Minsku pri eni najbolj znanih ruskih profesoric, violinistki Olgi Prkomenko, učenki in pomočnici slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je opravil tudi magistrski študij, potem pa se je izpopolnjeval pri pedagogih konservatorija Peter Čajkovski v Moskvi. S pedagoškim delom je začel kot profesor na Posebni srednji šoli za izredne glasbene talente in kot asistent poučeval na glasbeni akademiji v Minsku, hkrati je bil član Državnega komornega orkestra Belorusije, s katerim je koncertiral v državah nekdanje Sovjetske zveze ter drugod po Evropi. Od leta 1990 pedagoško in umetniško deluje v Sloveniji. Je profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot solist in komorni glasbenik pa se mojstrsko predstavlja na številnih koncertnih odrih. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Zadnja leta je tudi mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani, ki ima odmevne koncerte doma in v tujini. Med letoma 2004 in 2010 je sodeloval kot koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

 Vstop prost.

http://youtu.be/2YXifebDJ-o

http://youtu.be/NlikGOB7xeY

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy