KOLEDAR DOGODKOV

TASTO SOLO

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Tasto Solo 2014

...

Tipke in glasbe – Anglija v času Henrija VIII., 1500–1550

Guillermo Perez, orgelski portativ
David Catalunya, clavisimbalum

...

Mlada španska inštrumentalista ter muzikologa Guillermo Perez in David Catalunya sta največja svetovna specialista na področju renesančnih in srednjeveških glasbil s tipkami. Njune poglobljene interpretacije vedno zvenijo neverjetno naravno, z izjemno izdelanimi in pretehtanimi programi pa očarata vsakega ljubitelja glasbe.

V Barceloni rojeni glasbenik, umetniški vodja in muzikolog Guillermo Perez je mednarodno priznan glasbenik na organettu (srednjeveških prenosnih orglah). Njegovo zanimanje za inštrumentalno glasbo 14. in 15. stoletja ga je pripeljalo do ustanovitve skupine Tasto Solo. V zadnjih desetih letih je sodeloval s prestižnimi specializiranimi skupinami, kot so Mala Punica, Micrlogus, The Unicorn Ensemble in Diabolus in Musica ter snemal za založbe Naïve, Ricercar, Zig-Zag Territoires, Passacaille, Aeon, RaumKlang, Ligia in Pneuma ter za radio in televizijo. Nastopil je na večini najpomembnejših festivalov stare glasbe. Trenutno poučuje srednjeveško glasbo in organetto v Tuluzu (Toulouseu) ter v Assisiju ter redno vodi delavnice na prestižni Scholi Cantorum v Baslu ter drugih specializiranih šolah. Sodeloval je tudi pri raziskovanju in rekonstrukcijah starih inštrumentov s tipkami, med drugim tudi slovite "harmonike" Leonarda da Vincija.

Specialist za srednjeveška glasbila s tipkami in dirigent David Catalunya neguje dvojno kariero - kot glasbeni izvajalec ter muzikolog. Svojo glasbeno izobrazbo je začel na konservatoriju v Toulouseu (Tuluzu) ter nadaljeval na CNSMD v Lyonu, ESMUC v Barceloni ter na Univerzi Tor Vergata v Rimu. Nastopil in snemal je s prestižnimi skupinami, kot so Mala Punica in Tasto Solo, s katerimi je prejel več diskografskih nagrad, vodi pa tudi svojo skupino Canto Coronato. Redno poučuje na prestižnih inštitucijah kot je amsterdamski konservatorij, Grieg Academy ter ESMUC v Barceloni. Kot muzikolog redno predava po Evropi, izdal pa je že vrsto muzikoloških publikacij.

Vstop prost.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy