2019

JASNA JERNEJŠEK: Balzamirana lepota. »Umri mlad, da boš lepo truplo.«, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

Hermes coat sequin skirt Swarovski ring. A Beautiful Death fashion editorial by Zhang Jingna for Filler Magazine. 730x480

© Zhang Jingna za Filler Magazine


Predavanje z naslovom Balzamirana lepota se loteva sistematične analize fenomena upodabljanja erotiziranega ženskega trupla. Na podlagi posameznih primerov iz zgodovine zahodne umetnosti in popularne kulture, od erotičnih upodobitev predrafelitov, nadrealističnih podob dade do vampirske trilogije Somrak in t. i. corps šika v modi in oglaševanju, osvetljuje tematiko z različnih perspektiv (umetnostnozgodovinskega, psihoanalitskega in družbenega vidika) ter njenih transformacij v sodobnem času.

Erotizirano truplo v ikonografiji zahoda ni nič novega, saj so umetniki od nekdaj prikazovali svoje mrtve kot seksualno privlačne. Eros in Tanatos sta v celotnem 18. stoletju predstavljala subjekt fascinacije tako v umetnosti kot v literaturi. V 19. in 20. stoletju se združita v erotični privlačnosti trupla, s čimer so se tako ali drugače precej ukvarjali npr. Walter Benjamin s spolno privlačnostjo anorganskega in Georges Bataille z negativno izkušnjo erotike, Freud s konceptom das Unheimliche in Julia Kristeva s konceptom abjektnega. Videti smrt kot lepo je veljalo že v viktorijanski dobi, še preden je fraza »Umri mlad, da boš lepo truplo.« postala popularna.

Jasna Jernejšek je samozaposlena v kulturi, deluje kot kuratorka, vodja projektov, piska, publicistka in recenzentka na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Diplomirala je iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je zaključila tudi znanstveni magisterij komunikologije. Med leti 2012 in 2015 je delovala kot urednica oddaje Art-Area na Radiu Študent. Od leta 2012 redno objavlja v reviji Fotografija. Med leti 2013–2017 je sodelovala s Photonom – Centrom sodobne fotografije kot kuratorka in vodja projektov ter s festivalom Fotonični trenutki – Mesec fotografije. Je soustanoviteljica Sektorja, Zavoda za povezovanje, raziskovanje in promocijo medijskih umetnosti.

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy