2018

MARKO POGAČNIK: SLOVENIJA ČUDEŽNA, predstavitev knjige

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Marko POgacnik2

Vabljeni na predstavitev najnovejše knjige Marka Pogačnika Slovenija čudežna. Knjiga ponuja neobičajen in poglobljen vpogled v slovenski kulturni in duhovni prostor in kaže na obstoj številnih vidikov domačega prostora, katerim se še nismo čudili in ki jih prebivalci te lepe dežele prepogosto spregledamo. Avtor na 550 straneh na povsem nov način predstavi Slovenijo kot živ več-dimenzionalni organizem. Posebej se posveča vpetosti Slovenije v vitalno-energijsko kompozicijo Evrope in vprašanju, kaj je tisto ključno, kar lahko Slovenija prispeva k uspešni planetarni preobrazbi, ki se odvija v nas in okoli nas.

Marko Pogačnik: »Slovence želim povabiti, da začno obiskovati kraje, pokrajine in mesta na neobičajen, bistveno bolj poglobljen način – tudi, da lastne kraje spoznajo z drugih zornih kotov, kot so jih sicer vajeni. Če pogledamo vse te odlične vodiče k Sloveniji, se zdi, da je o njej že vse zapisano in ni kaj iskati. S knjigo Slovenija čudežna dežela želim pokazati, da obstajajo še mnogi vidiki slovenskega prostora, katerim se še nismo čudili in za katere kot začasni prebivalci te dežele premalo skrbimo.«

O avtorju
Marko Pogačnik je Unescov umetnik za mir, soustanovitelj gibanja OHO in član skupine OHO (1965–1971) ter član poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu (1971–1979). Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Razvija telesne vaje dotika Gaje in projekt Geopunkturnih krogov. Je tudi avtor številnih knjig, kot zadnja je leta 2018 izšla, Slovenija čudežna (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa).

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy