2018

STIKS, r. Wolfgang Fischer (Nemčija, Avstrija, 2018) - brezplačna projekcija

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

STIKS (Nemčija, Avstrija, 2018) - brezplačna projekcija

Stiks (Styx, Nemčija, Avstrija, 2018, 94 min.)

Režija: Wolfgang Fischer
Scenarij: Wolfgang Fischer, Ika Künzel
Fotografija: Benedict Neuenfels
Montaža: Monika Willi
Igrajo: Susanne Wolff (Rike), Gedion Oduor Wekesa (Kingsley), Alexander Beyer (Paul), Inga Birkenfeld (Marie), Anika Menger (reševalka)
Festivali in nagrade: Berlinale 2018 (nagrada Label Europa Cinemas), Carigrad 2018, Jeruzalem 2018, Hongkong 2018, finalist za nagrado LUX 2018

Zgodba
Rike je stara štirideset let in povsem predana zdravniškemu poklicu. Dopust želi izkoristiti za dolgo načrtovano jadranje od Gibraltarja do Ascensiona, majhnega otoka v Atlantiku. Ko že vse kaže, da bo njena želja po brezskrbni samoti sredi morskih prostranstev potešena, ji nevihta prinese nov izziv. V daljavi opazi potapljajočo se ladjo in njen čut za sočloveka jo žene, da priskoči na pomoč. Toda reševalna misija več stotih prestrašenih beguncev, ki se jim v očeh zrcali groza pred utopitvijo, se izkaže za nič kaj več kot pobožno željo.

Izjava avtorja
»S soscenaristko sva se odločila, da ne bova prikazala para, ki pluje po morju, ampak samostojno jadralko. Bolje je bilo pokazati eno samo osebo zunaj na oceanu, popolnoma samo žensko v tem starodavnem svetu, in ne para, ki se lahko pogovori, si pomaga. Želela sva, da ta oseba potuje od severa proti jugu, z drugimi pa se sreča sredi oceana. Ta kontrast se izriše. Tu je pomorščakinja, vešča je, pri sebi ima vse varnostne sisteme, na drugi strani pa so ti ljudje, ki na krovu nimajo ničesar, so brez sredstev komuniciranja, nikogar ni, ki bi jim pomagal. To nasprotje je bilo osnova filma.«
Wolfgang Fischer


Režiser
Rojen leta 1970 na Dunaju, kjer je študiral psihologijo in slikarstvo, nato film in video na umetniški akademiji v Düsseldorfu, pozneje pa je obiskoval še Akademijo za medije v Kölnu. Leta 2005 je prejel štipendijo münchenske scenaristične delavnice, na kateri je razvil svoj režijski prvenec Was Du nicht siehst.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy