2021

DRAGI TOVARIŠI!, r. Andrey Konchalovskiy (Rusija, 2020)

Ploščad Silvana Furlana

Dragi tovarisi 01

Dragi tovariši! (Dorogi Tovariši!, Rusija, 2020, 120 min.)

Režija: Andrey Konchalovskiy

Scenarij: Andrey Konchalovskiy, Elena Kiseleva

Igrajo: Julija Visotskaja, Vladislav Komarov, Andrej Gusev, Julija Burova, Sergej Erliš, Aleksander Maskelin

Festivali, nagrade (izbor): Benetke 2020 (posebna nagrada žirije)

Zgodba

Film o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani. Novočerkask leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora Komunistične partije. Vrednote partije zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Izgine tudi Ljudmilina hčerka. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki so epilog dobili šele po razpadu Sovjetske zveze.

Iz prve roke

Želel sem posneti film o generaciji svojih staršev, ki se je borila v drugi svetovni vojni in jo preživela v prepričanju, da je častno umreti »za domovino, za Stalina« ter z brezpogojno vero v cilje komunizma: oblikovati novo družbo s prispevkom milijonov posameznikov. Želel sem s kar največjo natančnostjo rekonstruirati resnične dogodke, obdobje, v katerem je zgodovina razkrila nepremostljivo vrzel med komunističnimi ideali in tragično stvarnostjo dejstev. Film je posvečen čistosti te generacije, njenim žrtvam ter tragediji, ki jo je izkusila ob pričevanju sesutja svoje mitologije in izdaje svojih idealov.

Andrey Konchalovskiy

 

 

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se pričnejo ob 21. uri. Število mest je omejeno.

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy