2020

PROXIMA, r. Alice Winocour (Francija, Nemčija, 2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

proxima 850x600

Proxima (Proxima, Francija, Nemčija, 2019, barvni, 107 min.)

Režija: Alice Winocour
Scenarij: Alice Winocour, Jean-Stéphane Bron
Fotografija: Georges Lechaptois
Glasba: Ryuichi Sakamoto
Montaža: Julien Lacheray
Igrajo: Eva Green (Sarah Loreau), Matt Dillon (Mike Shannon), Lars Eidinger (Thomas Akerman), Sandra Hüller (Wendy Hauer), Nancy Tate (Naomi Shannon), Grégoire Colin (Sarin zdravnik), Anna Sherbinina (ruska novinarka), Vitaly Jay (član Zvezdnega mesta)
Produkcija: Dharamsala, Darius Films, Pathé, France 3 Cinéma (Francija), Pandora Films (Nemčija)
Festivali, nagrade: San Sebastian 2019: posebna nagrada žirije za režijo, posebna omemba žirije za režijo, nagrada SIGNIS – posebna omemba; Toronto 2019: nagrada platforma – častna omemba
Odziv občinstva: zadržan do naklonjen
Odziv kritike: pretežno naklonjen, a brez omembe presežkov
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zanimivosti
V zadnjih nekaj letih se je pojavilo presenetljivo veliko del, umeščenih v bolj ali manj oddaljena vesoljska prostranstva, ki so vodenje pripovedi zaupala ženskemu liku. Videti je bilo, kot da bi hotel Hollywood samega sebe proglasiti za avantgardo v boju za enakopravnejšo zastopanost spolov ne samo v kontekstu filmske industrije, pač pa kar celotne zahodne družbe in kulture. Dekleta so se nenadoma znašla v vlogah, ki so bile običajno namenjene testosteronskim samcem, pa naj je šlo za bolj avtorsko zastavljene projekte, kakršna sta bila na primer Gravitacija (Gravity, 2013) Alfonsa Cuaróna in Prihod (Arrival, 2016) Denisa Villeneuva, ali pa za klasične, visokoproračunske spektakle, kot so zadnja trilogija Vojne zvezd (Star Wars VII-IX, 2015–2019), Čudežna ženska (Wonder Woman, 2017) in Stotnica Marvel (Captain Marvel, 2019). A čeprav gre za trend, ki ga je vsekakor vredno podpreti, je vendarle treba opozoriti, da je Hollywood s temi deli le zrcalil spremembe, ki so bile v družbi že udejanjene. Kar pa seveda ne pomeni, da v svoji zgodovini tudi na tem področju ni premogel vizionarjev, avtorjev, ki so že desetletja prej menili, da je tudi v vesolju ne le več kot dovolj prostora tudi za ženske like, pač pa celo, da ti lahko vanj prinesejo veliko več topline in svetlobe kot moški sami. Na primer Ridley Scott z likom poročnice Ripley iz Osmega potnika (Alien, 1979) ali pa Zemeckis z likom znanstvenice Ellie Arroway iz filma Stik (Contact, 1997). In prav k tovrstnim delom lahko prištejemo tudi Proximo Alice Winocour, saj preko lika Sarah Loreau načne teme, ki se jih tovrstna dela še niso lotila.

Zgodba
Sarah Loreau je francoska astronavtka pri Evropski vesoljski agenciji, ki ima svoj sedež v Kölnu, ter hkrati mati samohranilka osemletni deklici po imenu Stelle. Pri svojem delu je nadvse uspešna in cenjena. Nič manj uspešna ni tudi v vlogi mame, saj imata s Stelle čudovit, z medsebojnim zaupanjem prežet odnos. Vseeno pa se Sarah ne more povsem znebiti občutka krivde, saj se ji zdi, da se hčerki vendarle ne posveča dovolj. Ujeta med popolno predanostjo in strastjo do dela, ki ga opravlja, ter neizmerno ljubeznijo do svoje hčere se Sarah nenadoma znajde v položaju, ko se zdi, da mora sprejeti nemogočo odločitev. Kot eno najsijajnejših in najbolj prodornih kandidatk, vključenih v projekt Agencije, jo izberejo v ekipo, ki se bo podala na enoletno misijo v vesolje. Sarah je edina ženska med člani misije Proxima. Če želi uresničiti svoje sanje ter hkrati pomesti z vsemi predsodki, ki zadevajo njen spol in tovrstne vesoljske misije, mora uspešno opraviti zahtevno in obsežno urjenje. A kaj bo to pomenilo za njen odnos s Stello? Čeprav bo v tem obdobju skrb zanjo prevzel Stellin oče, ugleden znanstvenik, Sarah še zdaleč ni pomirjena. Se je pravilno odločila? Bi se res morala odreči vsem poklicnim ambicijam? Ali pa je vendarle možno biti poklicno uspešna in hkrati dobra mama?

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy