2017

ODI IN PINGVIN, Stuart McDonald (Avstralija, 2015) 9+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Odi in pingvin (Avstralija, 2015) 9+

Odi in pingvin (Oddball, Avstralija, 2015, podnapisi, 95 min.) 9+

režija: Stuart McDonald
scenarij: Peter Ivan
glasba: Cezary Skubiszewski
igrajo: Alan Tudyk, Sarah Snook, Coco Jack Gillies, Tegan Higginbotham, Deborah Mailman, Shane Jacobson
distribucija: FIVIA – Vojnik


zgodba
Navdihujoč film, posnet po neverjetni resnični zgodbi, se dogaja na majhnem otoku pri Avstraliji, ki je bil dolga leta zatočišče za majhne pingvine, dokler jih niso začele ogrožati lisice. Rešitev najde lokalni gojitelj perutnine Swampy, ki skuša najti primeren kraj za svojega razigranega psa Oddballa, da ne bi več povzročal težav v bližnjem naselju. Z vnukinjo se preseli na otok in poskuša Oddballa naučiti, kako izslediti in pregnati lisice, toda razposajenemu vohljaču gredo po glavi povsem druge norčije.

zanimivost
Pritlikavi pingvin (latinsko Eudyptula minor) je najmanjša vrsta pingvina. Živi ob južni obali Avstralije (države Zahodna in Južna Avstralija, Viktorija in Tasmanija) ter ob obalah Nove Zelandije. Znan je tudi pod imenom mali plavi pingvin ali vilinski pingvin. V maorskem jeziku je znan pod imenom korora.

Pritlikavi pingvin lahko zraste od 30 do 41 centimetrov v višino, težek pa je od 1 do 1,5 kg. Oba spola sta enako obarvana – moder hrbet in bel trebuh. Kljun, dolg od 3 do 4 cm, je prav tako modre barve. Kot pri večini morskih ptic je njegova življenjska doba dokaj dolga, okoli 7 let, v zavetiščih celo 25 let. Ves dan preživi v morju v lovu za ribami. Prehrana malega pingvina so ribe, lignji in drobne morske živali, za katerimi se potopi tudi do 20 m v globino. Živi v stenah obal, v razpokah, kjer tudi gnezdi. Spolno zrelost doseže z dvema letoma in celo življenje ostane zvest istemu partnerju. V povprečju izleže dve jajci. Populacija je ocenjena na približno milijon pingvinčkov, a jih je vsako leto manj. V zadnjih desetih letih se je njihovo število zmanjšalo za skoraj tretjino. Zaradi tega je vrsta že na robu ogroženosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy