2017

A JE TO! PAT IN MAT, Marek Beneš (Češka, 2016) 4+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

A JE TO! PAT IN MAT (Češka, 2016) 4+

A je to! Pat in Mat (Pat a Mat ve filmu, Češka, 2016, brez dialogov, 80 min.) 4+

režija: Marek Beneš
scenarij: Marek Beneš (originalna ideja: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek, Jiří Kubíček)
glasba: Petr Skoumal
direktor fotografije: Jan Chvojka
distribucija: FIVIA – Vojnik


zgodba
A je to! je zgodba o Patu in Matu, nerazdružljivih prijateljih in samooklicanih domačih mojstrih, ki vedno vse poskušata narediti po svoje. Čeprav so njune ideje naravnost briljantne, pa se jima stvari običajno sfižijo. Optimistično se lotita izziva in poskušata pri tem kar najbolj poenostaviti zadeve, toda s tem v resnici ustvarjata vedno nove zagate. In ko sta že prepričana, da jima je uspelo … no, saj veste, kako gre. Toda na koncu, po več komičnih in včasih naravnost obupnih poskusih, rumeno-rdeči dvojici z značilno čepico vedno nekako uspe. Če ne zlepa, pa zgrda. In potem sledi še značilna gesta.

zanimivosti
Imeni Pat in Mat so si ustvarjalci sposodili iz šahovskega žargona – poimenovali so ju šele konec osemdesetih, potem ko sta dosegla mednarodno slavo. Prvi del serije so na tedaj še češko-slovaških malih zaslonih prvič predvajali 12. avgusta 1976. Namenjena je bila zabavanju odraslih (bili so težki časi), a sta se Pat in Mat s svojimi komičnimi hišnimi popravili hitro priljubila vsem generacijam.

Avtorji še vedno prisegajo na ročno premikanje likov, pri čemer uporabljajo klešče, ščipalke, pincete ipd., prav tako po vse teh letih ostaja enaka premisa. Tako kot sama serija A je to! je znana tudi spremljevalna melodija Petra Skoumala.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy