KOLEDAR DOGODKOV

FESTIVAL "MAP IN MOTION", Večer kratkih filmov Visoke šole za Umetnost v Novi Gorici

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

8 MAP IN MOTION

Festival MAP IN MOTION
Večer Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici

http://vsu.ung.si/map-in-motion

V kontekstu magistrskega programa Medijske umetnosti in prakse Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Akademijo uporabnih umetnosti Univerze v Reki, Tehnično univerzo Gradec in Univerzo v Vidmu kot partnerji v projektu ADRIART organizira festival »MAP in MOTION«, ki se dogaja na različnih lokacijah. Tako so edicije festivala MAP in MOTION v Ljubljani, Reki, Zagrebu in Gradcu vključevale več razstav, dva simpozija, plesno predstavo ter filmske projekcije. Projekcija v Kulturnem domu Nova Gorica predstavlja izbor filmov, ki so jih v času magistrskega študija posneli študentje programa. Predvajali bomo trilogijo Ive Musović, ki temelji na posebnih pogledih – od zornega kota umirajočega preko zornega kota novorojenčka do zornega kota psa. Mulci predstavljajo en del pilota za serijo, ki jo je zasnovala Urška Djukić. Oddaljen spomin Valerije Zabret aka Valerie Wolf Gang je nastal na ADRIART-ovi delavnici »Under the Flag of Displacement« na zapuščeni vojaški ladji, t. i. Titovi ladji Galeb v Reki. 

Sledila bo posebna predstavitev publikacije ADRIART – Napredna digitalna in regionalna sodelovanja v poučevanju v umetnosti.

Izbor kratkih filmov:

Nerazločen pogovor
Iva Musović
Srbija/Slovenija, 2012, prenos z 8 mm, čb, 4'17'', bp

Portreti in komunikacija med ljudmi v času odmorov na festivalu. Slika je v glavnem neostra in film je brez originalnega zvoka, tako da ne slišimo, o čem se ljudje pogovarjajo, doživljamo jih samo preko kratkih detajlov in atmosfere.

Družinsko srečanje (Porodićno okupljanje)
Iva Musović
Slovenija, 2013, 16:9, HD, barvni, 15'24''

Nenad je doživel možgansko kap. Na obisku v bolnišnici se po daljšem času zberejo družinski člani. Družinsko srečanje se izkoristi kot povod za njihov končni obračun.

Poroka (Venčanje)
Iva Musović
Slovenija/Srbija, 2014, 16:9, HD, barvni, 13'55''

Peđa in Ana sta srednješolca. Par sta že nekaj časa, načrtujeta življenje v dvoje, a ne najdeta odobravanja najbližjih. Džeki je družinski pes čuvaj, ki po spletu naključij živi vmešan v konflikt zaradi njune prepovedane ljubezni.

Coffee
Urška Djukić
Slovenija, 2013, HD, barvni, 2'08'', bp

Reprodukcija in hommage slavni sliki »Kofetarica« najpomembnejše slovenske slikarke Ivane Kobilce. Humorna interpretacija znanega slikarskega dela odpre vprašanja o upodobljenem motivu.

Mulci
Urška Djukić
Slovenija, 2014, HD, barvni, 11'25'', bp

Pilot za novodobno mladinsko TV-serijo s svežim pristopom do medija filma, prepleta igrani del z animiranimi komentarji glavnega lika, mlade Saše, ki se znajde pred večnim, ultimativnim ženskim vprašanjem.

Oddaljen spomin
Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang
Slovenija, 2014, HD, barvni, 2'43'', v angleškem jeziku, angleški podnapisi

Oddaljen spomin je video poezija o časih, ki so nekoč bili. Začne se z naključnim dogodkom, ki v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkrati spodbudi razmišljanje o tem, kaj prinese vojna in kako hitro lahko ljudje vse pozabimo. Pesem si lahko razlagamo tudi kot pismo ali osebno izpoved nekega neznanega človeka, mogoče mornarja, ki ga je napisal mogočni Titovi ladji Galeb. Ladja ima v pesmi simbolno vrednost in skozi različne kratke kadre prikazuje detajle, ki gledalcu ponujajo različne interpretacije in povezovanje med resničnim življenjem in imaginarnim svetom poezije.
Video in poezija: Valerie Wolf Gang
Glas: Ulay

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy