KOLEDAR DOGODKOV

PLOČEVINKO, r. Thomas Bodenstein, Hubert Weiland (Nemčija, 2013, sinh., 85 min.) 4+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Plocevinko

Pločevinko (Ritter Rost – Eisenhart & voll verbeult, Nemčija, 2013, sinh., 85 min.) 4+

režija Thomas Bodenstein, Hubert Weiland
scenarij Mark Slater, Gabriele Walther
glasba Andreas Grimm
igrajo Christoph Maria Herbst, Rick Kavanian, Tom Gerhardt, Carolin Kebekus, Dustin Semmelrogge, Detlev Redinger
glasovi Gašper Jarni, Kristijan Guček, Borut Veselko, Vesna Pernarčič
distribucija FIVIA – Vojnik

zgodba
Pločevinko, nekoliko bahaški, toda po srcu dober vitez, živi v kraljestvu Pločevinasta dežela. V njej so vsi predmeti narejeni iz odpadnega materiala, toda vsi so živi. Pločevinko na kraljevem turnirju končno premaga arogantnega in nadutega Princa Nobla. Mu bo zdaj gospodična Zala končno oprostila, da je v zameno za zmagoslavni motor za svojega konja zastavil njen šivalni stroj? Njegovo zmagoslavje je na žalost kratko. Pločevinka po krivici obsodijo, da je ukradel motor, ki je bil pravzaprav v lasti Princa Nobla. Kralj mu odvzame viteški naslov in grad, v katerem je živel skupaj z Zalo in Zmajkom. To pa izkoristi spletkarski Princ Nobel, ki Zalo povabi, naj pride živet v njegov grad. Toda Pločevinko se ne vda kar tako. Skupaj s svojim zvestim konjem Čopijem in majhnim zmajem Zmajkom se odloči, da si povrne viteški naziv. Toda za to bo moral obglaviti zmaja in nato njegovo glavo prinesti kralju. Pločevinko in Zmajko pristaneta globoko pod zemljo, v temačnem in nevarnem rudniku, kjer živi dvoglavi zmaj – brata Zublja. V tem času pa Zala izve za zlobni načrt Princa Nobla. Ta želi prevzeti prestol, zato bi rada Zala čim prej opozorila kralja. Toda ali ni že prepozna? Vse je odvisno od Pločevinka, ki sestavi pravo vojsko opekačev in drugih hišnih pripomočkov za veliko bitko proti Princu Noblu in njegovim visoko usposobljenim vojakom. Pločevinasta dežela bi bila brez pravega viteza gotovo v veliki nevarnosti …

komentar
"
Glasbeno-vizualna mojstrovina, ki se poigrava s kovinskimi oblikami in značaji. Ko vidiš, kako iz krav-opekačev letijo kruhki, razumeš, zakaj retro svet viteza Pločevinka sodi na velika platna."
Abdenzeitung

"Pravo navdušenje za otroke zaradi izjemnih scenografskih prijemov in zgodbe, pa tudi užitek za odrasle. Še posebej ga krasi dizajn (...). Čeprav ne sodi med glasbene filme, je skladatelj Andreas Grimm črpal navdih pri pesmih Felixa Janosa. Vitez Pločevinko ni prijeten samo za oči, temveč tudi za ušesa (...), zaradi svojega pripovednega sloga pa je primeren tudi za mlajše otroke."
Waz

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy