KOLEDAR DOGODKOV

LEPOTICA IN ZVER, r. Christophe Gans (Francija/Nemčija, 2014)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Lepotica i zver foto 3

LEPOTICA IN ZVER (La belle & la bete, Francija/Nemčija, 2014, 112 min.)

režija: Christophe Gans
scenarij:
Christophe Gans in Sandra Vo-Anh
igrajo: Vincent Cassel, Léa Seydoux, André Dussollier, Eduardo Noriega, Yvonne Catterfeld, Myriam Charleins, Sara Giraudeau, Audrey Lamy, Jonathan Demurger, Nicolas Gob, Louka Meliava
distribucija: Fivija - Vojnik

zgodba

Piše se leto 1810. Nekdaj bogat trgovec se je potem, ko mu je neurje na morju vzelo vse premoženje, s svojimi nepreskrbljenimi otroki prisiljen umakniti v skromno življenje na deželi. S svojo ljubeznivostjo in prešernostjo mu je v uteho in veselje predvsem najmlajša hči Belle, ki jo po tihem izmed vseh otrok najbolj ljubi. Naporno potovanje, za katerega upa, da bo družini vsaj malo olajšalo življenje, trgovca zanese v temačen gozd, kjer naleti na čarobno kraljestvo grozljivega bitja, imenovanega Zver. Brez kazni lahko vzame številne dragocenosti, toda ko utrga prelepi cvet vrtnice, ki si ga je kot edino darilo zaželela Belle, ga Zver obsodi na smrt.

Belle, ki krivi sebe za strašno očetovo usodo, pobegne v gozd in ponudi Zveri svoje življenje za očetovo. Tako kot se za pravljico spodobi, pa prelepo Belle v Zverovi palači ne čaka smrt, temveč življenje, polno skrivnosti, veselja in otožnosti. Zlagoma se sostanovalca spoznavata in čeprav se Belle brani Zverovih izkazovanj naklonjenosti, pa jo hkrati žene neustavljiva želja, da bi razkrila njegovo skrivnost, kaj ga je vklenilo v tako strahotno usodo. Ta se ji razkrije v sanjah. Iz tragične zgodbe, ki jo nizajo, izve, da je bilo to divje in osamljeno bitje nekdaj postaven princ. Oborožena zgolj s pogumom in s srcem na dlani premaga vse nevarnosti, reši Zver temačnega uroka in spozna resnično ljubezen.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy