2020

21. edicija PIXXELPOINTa prihaja med 10. in 17. 12. v online verziji

Big image alt

Tako kot je letošnje leto, zaznamovano predvsem s koronavirusom, posebno, je poseben tudi 21. festival sodobnih umetniških praks – Pixxelpoint. Zaradi epidemiološke situacije, ki je letos vse postavila na glavo, smo bili primorani spremeniti koncept festivala, in porodila se nam je ideja, da bi letošnjo edicijo festivala namenili soočanju in predstavitvi slovenskih festivalov, ki se podobno kot mi ukvarjajo s prezentacijo sodobnih umetniških praks in delujejo na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Tako se bodo na letošnjem Pixxelpointu predstavili festivali: MFRU (ki ima poleg Pixxelpointa najdaljšo tradicijo), KIBLIX, Speculum Artium, SONICA, Svetlobna gverila in IZIS, s projekti uveljavljenih domačih in tujih umetnikov. V okviru Pixxelpointa bomo torej pod eno streho združili vse festivale ter širši javnosti skozi razstavo ter druge obfestivalske dogodke ponudili prerez dogajanja na slovenski intermedijski sceni in morda odprli možnosti za morebitna nadaljnja sodelovanja.

Letošnja festivalska edicija nosi naslov Žarišča, žarišča intermedijske umetnosti na Slovenskem, ki kljub družbenim spremembam, stanju duha v družbi in virusom žarijo na našem intermedijskem zemljevidu, delujejo, ustvarjajo, opozarjajo, problematizirajo in se na svojstven način angažirano odzivajo na aktualna družbena stanja. Navdih za tak naslov smo dobili prav v teh izrednih koronačasih, ko se iz dneva v dan pojavljajo nova žarišča virusa, zaradi katerih smo priče omejevanju svobodnega gibanja in socialnih stikov, strahu ter ekonomski in drugim negotovostim, ki omejujejo naše delovanje in povzročajo vsesplošno nelagodje v družbi.

S festivalom želimo na nek način kljubovati trenutni nepredvidljivi situaciji, zato vabljeni v ta (p)osebni svet umetnosti, ki vsebuje veliko znanega, vselej pa nam razpira nove horizonte in pušča čar neodkritega.

Pavla Jarc

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy