2021

#pojdimonadogodke - pobuda delavcev v kulturi

Big image alt

V Kulturnem domu Nova Gorica smo tik pred odprtjem nove sezone, ki jo bomo medijem predstavili prihodnji teden. Tudi tokrat smo jo na glasbenem, likovnem in filmskem področju oblikovali z mislijo na vas, dragi obiskovalci in obiskovalke, saj ste prav vi tisti, ki osmišljate naše delo in naš obstoj. Brez vas ni nas. Z vami ima kultura sploh glas.

Za nami je naporno, izzivov in varnostnih ukrepov polno obdobje, v katerem smo na novo ovrednotili marsikatero nekdaj precej samoumevno stvar. Privilegirani smo se lahko, kot javna ustanova, posvetili zapostavljenim opravilom, ki so med našim rednim delom vedno ostali nekje pod kupom prioritet in tekočih obveznosti. V času zaprtja smo se lahko v naši ustanovi konkretneje posvetili pripravi in izdaji dveh, za našo hišo pomembnih zbornikov. Digitalizirali smo analogne fotografije, ki pričajo o izjemno bogatem naboru dogodkov in vrhunskih umetnikov, ki so nastopili v naši hiši z več kot štiridesetletno tradicijo. Skratka, nenačrtovani in še manj želeni premor smo izkoristili v naš prid.

Bil je pa to tudi čas, ko smo z zaskrbljenostjo pogledovali proti negotovi prihodnosti. ”Vsega je enkrat konec”, je ljudski obliž, ki nas je vse skupaj bodril pri našem delu in snovanju prihajajočih vsebin, a vendarle ni nihče pričakoval, da bo trdovratni virus tako zelo močno posegel v naša življenja in tako močno pogojeval naše delo. Optimistični in nabiti s pozitivno energijo smo v letošnjem poletju ob upoštevanju takrat veljavnih varnostnih ukrepov izpeljali kar nekaj dogodkov na prostem. V sklopu festivala saksofonistov SAXGO21, poletnega glasbenega cikla Glasbeni kolaž in Letnega kina Silvana Furlana smo bili priča zadovoljnim izrazom ljubiteljev glasbe in sedme umetnosti, ki so po dolgem zatišju lahko prisluhnili glasbi v živo in si ogledali filmsko produkcijo na velikem platnu. Istočasno pa smo naleteli tudi na nezadovoljstvo in negodovanje obiskovalcev, ki se dogodkov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT niso mogli udeležiti.

In prav slednji odzivi so tisti, ki so nas spodbudili k temu, da vas prosimo za razumevanje in strpnost pri premagovanju epidemioloških ovir, ki so na obzorju. Še kako dobro se zavedamo, da vas nove omejitve in varnostni ukrepi, ki nam jih nalagajo pristojne službe vse prej kot motivirajo k obisku naših prireditev. Razumljivo je tudi, da je nošenje zaščitnih mask, testiranje, iskanje potrdil in dokazovanje ustreznosti zadoščanja pogoju PCT neprijetno. A vendarle vas vabimo, da v podporo ljubezni do kulture premostite ta negotovi čas in vse pomisleke do pogojev in ukrepov, ki nam jih v luči preprečevanja možnosti širjenja okužbe z virusom Covid-19 nalaga država. Nikar ne obupajte nad kulturo in ukrepi, saj je ponovno zapiranje kulture, najslabše, kar se ji zdaj lahko zgodi!

Pridruženi pobudi vseh delavcev v kulturi, tako javnih in zasebnih ustanov kot in predvsem ustvarjalcev, ki v prvi vrsti bijejo najtršo plat zvona, vas iskreno vabimo na naše prireditve. Kupite vstopnico in zaploskajte svojim najljubšim glasbenikom, igralcem, plesalcem in vsem ustvarjalcem v kulturi, ki omogočajo, da se lahko prepuščamo čaru kulturnih dogodkov v živo. Ostanimo povezani. Skupaj bomo zmogli – kultura bo (pre)živela in življenje bo lepše!

#pojdimonadogodke!

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy