NOVICE

Protestno pismo Združenja KUDUS na Ministrstvo za kulturo

Big image alt

Združenje slovenskih kulturnih domov in ustanov Slovenije - KUDUS se je s protestnim pismom ministrici za kulturo, Julijani Bizjak Mlakar, odzvalo na napovedano ponovno zmanjševanje proračunskih sredstev za kulturo. Pismo, ki ga podpisuje predsednica Združenja KUDUS, Pavla Jarc, in ga bosta v vednost prejela tudi predsednik vlade, Miro Cerar, ter finančni minister, Dušan Mramor, objavljamo v celoti:

"Spoštovana gospa ministrica,

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS z veliko zaskrbljenostjo spremlja dogajanje glede sprejemanja proračuna za prihodnje leto in odločno nasprotuje znižanju proračunskih sredstev za kulturo. Zdaj napovedano vnovično drastično krčenje sredstev za kulturo bo onemogočilo vsakršen razvoj in nadgradnjo kulturnih dejavnosti, povzročilo bo okrnjenost in celo ukinjanje nekaterih programov tako v javnem sektorju kot pri nevladnih organizacijah, položaj samozaposlenih v kulturi, ki so že sicer v nezavidljivem položaju, se bo še slabšal.

Kulturni domovi in ustanove po Sloveniji, ki imamo pomembno vlogo pri enakomerni dostopnosti ter razpršenosti kulture in umetnosti po celotnem slovenskem ozemlju, že leta prejemamo »kulturne drobtnice« iz projektnih razpisov Ministrstva za kulturo. Prav zato se nikakor ne moremo strinjati s takšno kulturno politiko, zato pozivamo Ministrstvo za kulturo, da prepreči nadaljnje poseganje v že tako skromen kulturni proračun.

Razumeti morate, da glede na resnost razmer ne moremo biti zgolj nemi opazovalci tega pustošenja kulture, ki očitno vodi družbo v prepad. Če politika ne bo končno spremenila odnosa do kulture, se ne bo zavedala njene strateške vloge in pomena v družbi, se kulturi in narodu ter njegovi zavesti na Slovenskem piše samo še slabše.

V pričakovanju, da se boste zavzeli za kulturo in preprečili zmanjševanje sredstev za kulturo v proračunu za leto 2016, vas lepo pozdravljamo."

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy