BIOGRAFIJE ČLANOV ŽIRIJE

...

UMETNIŠKI VODJA

Matjaz-DrevensekMatjaž Drevenšek (SI) je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

...

PREDSEDNIK ŽIRIJE

Claude DelangleSolist, raziskovalec in pedagog Claude Delangle (FR) je eden izmed največjih sodobnih saksofonistov, ki je pravi mojster francoske šole saksofona. Kot poznavalec klasičnih del spodbuja ustvarjalnost in svoj repertoar bogati s sodelovanjem z najbolj znanimi skladatelji, kot so L. Berio, P. Boulez, Toru Takemitsu, A. Piazzolla, ter se zavzema za mlade upe. Od leta 1986 je saksofonist pri zasedbi Ensemble Intercontemporain, poleg tega pa kot solist nastopa z najuglednejšimi orkestri ter sodeluje z dirigenti, kot so D. Robertson, P. Eötvös, K. Nagano, E.P. Salonen, Miung Wung Chung, G. Bernstein in mnogi drugi. V njegovih posnetkih za založbe BIS, Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Erato in Verany se kaže francoska glasba, a hkrati odkrijemo nova glasbena obzorja, od zbirke genialnega Adolpha Saxa do avantgardnih del ali splošnega repertoarja. Claude Delangle je bil leta 1988 po številnih nagradah pariškega glasbenega konservatorija imenovan za profesorja na tej ustanovi, kjer je ustvaril najprestižnejši saksofonski razred na svetu.


...

ČLANI ŽIRIJE


Steven Mauk 1Dr. Steven Mauk
 (USA) je profesor saksofona na Akademiji za glasbo v Ithaci od leta 1975. Kot solist, član komornih zasedb in orkestrov je nastopal po vsem svetu. Kot eden izmed največjih strokovnjakov za sopranski saksofon je pogosto povabljen na predavanja, recitale in predstavitve člankov v povezavi s to vrsto saksofonov. Poleg tega je ustanovitelj komornih sestavov Empire Saxophone Quartet, Troica, Remeleixo, in Tango de Cámara. Kar trideset skladb so zanj napisali skladatelji, kot so Dana Wilson, Graham Fitkin, David Kechley, Meyer Kupferman, Lawrence Weiner, Marc Satterwhite, Gregory Woodward, Peter Rothbart ter David Deason. Steven Mauk je posnel 22 albumov, napisal več kot 100 člankov ter štiri knjige. Je poznavalec tako Selmer kot Vandoren ustnikov. Kot aktiven član Severnoameriške saksofonske zveze je opravljal funkcijo predsednika in direktorja na področju znanstvenih objav. Leta 2012 je bil izvoljen za častnega člana, kar je najvišji častni naziv, ki ga dodeljuje ta organizacija, prejel pa je tudi mnoge nagrade za dosežke pri poučevanju in raziskovanju. 

Guillaume Orti  Guillaume Orti (FR) francoski jazzovski saksofonist, je saksofon začel igrati pri enajstih letih. Že od takrat ga zanimata tako improvizacija kot tudi izvajanje glasbe po notah. Študiral je tako jazz kot klasično glasbo na Regionalnem konservatoriju v Avignonu ter se udeležili mnogih instrumentalnih delavnic in seminarjev. Ko se je leta 1989 preselil v Pariz, je soustanovil skupino Kartet, nato pa še glasbena kolektiva Hask in Mercoledi & Co. Te tri zasedbe so kasneje postale vodilne na področju improvizirane glasbe. Spoznavanje z glasbeniki širom Evrope, Afrike in Indije mu je omogočilo, da je razvil dolgoročno sodelovanje z mnogimi skupinami. Leta 2012 in 2013 je bil umetniški direktor zasedbe European Saxophone Ensemble, sestavljene iz 12 mladih saksofonistov iz dvanajstih različnih držav Evropske unije, ki izvajajo nove kompozicije petih evropskih skladateljev.

Lev Pupis photo Iva NovakLev Pupis (SI) velja za enega vodilnih klasičnih slovenskih saksofonistov. Študiral je na Dunaju, v Parizu in Ljubljani, kjer je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet. Njegovi profesorji so bili Oto Vrhovnik, Jean-Yves Fourmeau, Vincent David in Matjaž Drevenšek. Kot solist sodeluje s priznanimi komornimi in simfoničnimi orkestri, je ustanovitelj kvarteta Ensemble 4saxess, s katerim je koncertiral po Evropi in ZDA in tudi član ter koncertni mojster mednarodnega saksofonskega orkestra SOS. Zanj in za zasedbe, v katerih aktivno sodeluje je bilo napisanih preko 30 skladb sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Lev Pupis pogosto predava na tujih glasbenih Univerzah in je mentor na različnih poletnih šolah, vabljen pa je tudi kot žirant glasbenih tekmovanj doma in v tujini. Poleg poučevanja in koncertiranja je aktiven tudi kot organizator in vodja pedagoško umetniških projektov, kot so: Mednarodni glasbeni festival in tekmovanje EMONA, AS festival Bled in medgeneracijski projekt SOS. Lev Pupis je uradni promotor znamk DAWW in SEQUOIA ter član vodstva mednarodnega saksofonskega komiteja.


Steven MaukGordan Tudor
(HR) je saksofonist in skladatelj. Študiral je v Splitu, Zagrebu (Dragan Sremec), Amsterdamu (Arno Bornkamp) in Parizu (Claude Delangle). Gordan je nagrajenec mnogih domačih in mednarodnih tekmovanj za saksofoniste in skladatelje, v različnih komornih zasedbah (duo, trio, kvartet, solo in elektronika) ter kot solist v številnih orkestrih pa je nastopal po Evropi in Severni Ameriki. Je altovski saksofonist priznanega kvarteta Papandopulo in sopranski saksofonist tria GIG. Prav tako je umetniški direktor festivala »Dani nove glazbe« v Splitu in dela na Umetniški akademiji v Splitu kot docent za saksofon in komorno glasbo, na glasbeni šoli »Josip Hatze« ter na Akademiji za glasbo v Novem Sadu. Leta 2015 je izdal prvi album s hrvaško glasbo za saksofon, in sicer pri založbi CANTUS. Poletje 2011 pa je preživel na rezidenci na poletnem festivalu Bang on a Can v Muzeju sodobne umetnosti v Massachusettsu (North Adams, MA). 


Krecic Simon bSimon Krečič (SLO)
, pianist in dirigent, je sprva študiral klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 2002 diplomiral v razredu Acija Bertonclja. Leta 2005 je opravil podiplomski študij v razredu Aleksandra Madžarja na Visoki umetniški šoli v Bernu. Novembra 2008 je bil nagrajenec mednarodnega dirigentskega tekmovanja v italijanskem Grosettu. Od marca 2009 je redni gost orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigiral je številne koncerte v okviru abonmajskih ciklov, protokolarne in priložnostne koncerte ter številna snemanja. Študij dirigiranja je zaključil septembra 2012 na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Milivoja Šurbka. Sodeluje s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti, s katerimi je posnel vrsto zgoščenk. Vse bolj se uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru. Marca 2011 je bil asistent dirigenta predstave Werther v Teatru Real v Madridu. Februarja 2015 je dirigiral Verdijevo opero Macbeth v Teatru Verdi v Pisi. Od decembra 2013 je umetniški direktor Opere SNG Maribor.

...

TAJNIK ŽIRIJE

dejan presicek 1

Dejan Prešiček je svoje glasbeno izobraževanje končal na glasbeni akademiji v Frankfurtu. Izpopolnjeval se je v mojstrskem razredu J.M. Londeixa v Bordeauxu, kjer je prejel zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux za saksofon in komorno igro. Je član ''Ensemble 4Saxess'' in Tria Slavko Osterc. Kot solist in komorni glasbenik je igral na mnogih festivalih  in v koncertnih dvoranah širom po Evropi ter v Kanadi, ZDA in Braziliji. Kot solist je igral z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Celjskim godalnim orkestrom, Ansamblom Slavko Osterc in Solisti beograjske Filharmonije. Snemal je za različne radijske in televizijske hiše po Evropi ter sodeloval pri snemanju številnih zgoščenk. Leta 2003 je z Matjažem Drevenškom in Milkom Lazarjem soustanovil slovensko društvo saksofonistov ''Saksofonija''. Od leta 2010 je njegov predsednik. Redno predava in sodeluje kot član žirij pri slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2001 je soustanovitelj in predsednik glasbenega društva "Ansambel Slavko Osterc". Je direktor in pedagog na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 

SPONZORJI TEKMOVANJA 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy