FILMSKI DNEVI LUX

2018 lux film prize luxfilmdays twitter 1200x675 sloBrezplačni ogled treh favoritov za filmsko nagrado LUX

Konec novembra in v prvi polovici decembra boste prišli na svoj račun tudi navdušenci nad evropsko kinematografijo, ki jo Evropski parlament že več kot desetletje spodbuja s filmsko nagrado LUX. Namen nagrade LUX je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Evropski parlament na ta način vzpostavlja močno platformo, kjer se razvijajo in izmenjujejo različna mnenja in svetovni nazori s ciljem boljšega medsebojnega razumevanja, razumevanja različnih kultur, skupnih vrednot, človeškosti in premagovanja meja. Filmi bodo letos prikazani v več kot 50 evropskih mestih in so podnaslovljeni v vseh uradnih jezikih EU.

O filmski nagradi Evropskega parlamenta LUX
Evropski parlament podeljuje nagrado LUX (LUX film prize) od leta 2007. Mednarodna žirija izbere tri najboljše filme, končna odločitev, kdo med finalisti se bo sprehodil po rdeči preprogi Evropskega parlamenta, pa je v rokah evropskih poslancev, ki izglasujejo zmagovalca. Vsi trije filmi so na ogled v kinih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih ter so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Finalisti leta 2018
Za filmsko nagrado LUX se letos potegujejo trije evropski filmi, ki jih zaznamujejo močni ženski liki, človeškost in premagovanje meja: Druga stran vsega (Druga strana svega/ The Other Side of Everything) srbske režiserke Mile Turajlić, Stiks (Styx) avstrijskega režiserja Wolfganga Fischerja in Bojevnica (Woman at War/Kona fer i strid), islandskega režiserja Benedikta Erlingssona. Vsi trije režiserji se vsak na svoj način lotevajo ene izmed temeljnih človeških dilem, kaj storiti v ključnih trenutkih, ko se je treba odločiti ali se izpostaviti, povzdigniti svoj glas, biti dejaven državljan ali stopiti v ozadje in prepustiti odločanje o družbenih vprašanjih drugim.

Program

28. november 2018, ob 19.00
Druga stran vsega
Mila Turajlić (Srbija, Francija, Katar, 2017)

10. december 2018, ob 19.00
Stiks
Wolfgang Fischer (Nemčija, Avstrija, 2018)

13. december 2018, ob 19.00
Bojevnica
Benedikt Erlingsson (Islandija, Francija, Ukrajina, 2018) - prejemnik nagrade LUX za leto 2018

Za vsa dodatna pojasnila se lahko obrnete na:
Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji
Breg 14, 1000 Ljubljana
T: 01/2528 830
E: epljubljana@ep.europa.eu

VSTOP PROST!
Brezplačne vstopnice dobite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.
Po projekciji 28. 11. vabimo vse gledalce na druženje ob prigrizku.

LUX
 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy