KOLEDAR DOGODKOV

PREDKONCERTNI POGOVOR S SKLADATELJEM LOJZETOM LEBIČEM

Kavarna Gallus

lebic

.

Gost večera:
skladatelj in akademik Lojze Lebič

Pogovor s skladateljem in akademikom Lojzetom Lebičem bo poskušal osvetliti razmerja med svetovno in slovensko glasbeno ustvarjalnostjo in poustvarjalnostjo. Skladatelj, ki je član mednarodne žirije Svetovnih glasbenih dni in nominiranec za častno članstvo Mednarodnega združenja za sodobno glasbo ISCM, bo spregovoril o beri letošnjih Svetovnih glasbenih dni, o njegovem ustvarjanju in skladbah, ki ju bomo slišali v soboto, 10. oktobra 2015, na prvem abonmajskem koncertu.

Pogovor bo vodila muzikologinja Veronika Brvar

Vstop prost.

Lojze Lebič (1934), slovenski skladatelj in dirigent, je leta 1957 končal študij arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študij kompozicije (Marjan Kozina) in dirigiranja (Danilo Švara) pa leta 1972 na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Velja za enega najtehtnejših sodobnih slovenskih skladateljev .Od leta 1995 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Je prejemnik številnih uglednih nagrad, med drugim je Leta 1994 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2003 je bil izvoljen za zunanjega člana Kraljeve flamske akademije za znanost in umetnost Belgije.

Lebič je skladateljsko izšel iz skupine Pro musica viva, izpopolnjeval pa se je na poletnih tečajih za sodobno glasbo v Darmstadtu. Po intenzivnem in kritičnem soočenju s sodobnimi kompozicijskimi težnjami si je izoblikoval osebno govorico, ki je razpeta med zvočno silovitostjo ter emotivno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in svojsko občutljivostjo za dediščino preteklih kultur in civilizacij. Lebičeva dela so bila doslej izvajana na številnih festivalih kot ISCM (Svetovni glasbeni dnevi Bruselj 1981, Zürich 1991, Bukarešta 1999, Yokohama 2001, Ljubljana 2003, Zagreb 2005), Glasbeni Bienale Berlin, Bienale Zagreb, Musikprotokoll v Grazu, Pan Music festival Seul, Varšavska jesen, Trieste Prima in drugod.

Več o skladatelju: http://www.dss.si/lebic-lojze.html

Veronika Brvar , dipl. muzikologinja, že več kot dvajset let deluje v slovenskem in tudi mednarodnem kulturnem prostoru. Bila je glasbena urednica na Radiu Slovenija, vodja programske službe na Festivalu Ljubljana, od 2010 je odgovorna urednica revije Glasna. Kot publicistka in strokovna sodelavka sodeluje z osrednjimi slovenskimi mediji in institucijami ter mednarodnimi organizacijami (EBU, TENSO, Holland Music Session). 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS