KOLEDAR DOGODKOV

hoRORn - ansambel rogov Akademije za glasbo Ljubljana

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Dave Clevenger 1

...

Ansambel rogov HoRORn
Umetniško vodstvo: Dale Clevenger
Solista: Dale Clevenger, Sebastijan Buda - rog

Ansambel rogov HoRORn: Sarah Akif, Žan Zdovc, Blaž Ogrič, Marko Arh, Petar Kšenek, Franci Šuštar, Klever Felicio, Jože Rošer,  Boštjan Lipovšek
...

Ansambel rogov HoRORn sestavljajo najuspešnejši študentje Akademije za glasbo v Ljubljani, ki delujejo pod vodstvom profesorja Boštjana Lipovška. Vodenje ansambla občasno prevzema tudi Jože Rošer, mladi virtuoz, ki je na ljubljanski glasbeni akademiji zaposlen kot asistent. Mladi rogisti se z velikim veseljem in zanosom posvečajo poglobljenim raziskovanjem skladb. V bogati glasbeni literaturi iz vseh časovnih obdobij izberejo skladbe, ki se lepo prilegajo zvoku edinstveni zasedbi ansambla rogov. Izbirajo program, ki se poda zvočnosti in barvnem razponu tega kraljevskega in romantičnega glasbila, ki je bilo v svoji zgodovini tudi priljubljeno signalno glasbilo. V velikih simfonijah in opernih delih pa pogosto predstavlja tisti poseben klic narave, ki prikliče v spomin čarobnost pastoralnega vzdušja. Posebej za namen predstavitve medeninasto bleščečega roga ali horna, kot ga nekateri radi imenujejo, izbran program s preprostostjo prikaže plemeniti zvok glasbila; od najzgodnejše in enostavne glasbe, prek žlahtnosti Wolfganga Amadeusa Mozarta do globine Richarda Wagnerja in lahkotnosti Victorja Ewalda ter glasbe sodobnikov. Kljub priredbam v programu pa bomo nemara ob bogatem zvoku ansambla pomislili, da so vse skladbe v izvirniku namenjene prav tej zasedbi. 

Ameriški rogist, dirigent, profesor in prejemnik nagrade grammy, Dale Clevenger, od leta 1966 deluje kot vodilni rogist Simfoničnega orkestra Čikago. Kot član orkestra je igral pod šefi dirigenti, ki so bili Jean Martinon, Sir Georg Solti in Daniel Barenboim ter sedanjim Riccardom Mutijem. Študij je opravljal v Pittsburghu (Carnegie Institute of Technology) in bil takrat substitut pri tamkajšnjem simfoničnem orkestru. Izpopolnjeval se je v New Yorku pri prvem rogistu Newyorških filharmonikov (in bil substitut). Sledila je zaposlitev pri Čikaških simfonikih, s katerimi je pogosto koncertiral kot solist. Kot gostujoči solist tudi s številnimi drugimi orkestri (pogosto z Berlinskimi filharmoniki) je nastopal po vsem svetu. Veliko je sodeloval z Danielom Barenboimom bodisi je bil solist ali dirigent eden ali drugi in obratno. Snemala sta zgoščenke v duu ali v komornih zasedbah z velikimi glasbenimi imeni. Kot dirigent je štirinajst let deloval pri Simfoničnem orkestru Elmhurst in gostoval z orkestri iz Japonske, Šangaja, Osake, Oklahome, Čikaga, Toronta, z Državno filharmonijo Slovaške in Sinfonio Cracovio s Poljske. Poučeval in poučuje na dveh priznanih glasbenih pedagoških inštitucijah - v Čikaškemu koledžu za upodabljajoče umetnosti na Univerzi Roosevelt ter na Šoli za glasbo Jacobs na Univerzi v Indiani. 

Anja Šinigoj je glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Nova Gorica kot učenka klavirja in je leta 2013 na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani uspešno maturirala pod mentorstvom prof. Sijavuša Gadžijeva. S solo petjem se ukvarja od trinajstega leta. Šest let obiskuje petje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Tatjani Vasle. Redno se udeležuje regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj (TEMSIG, Mednarodno tekmovanje Bruna Špiler v Herceg Novem, Mednarodno tekmovanje Lazar Jovanovič v Beogradu), na katerih je prejela sedem zlatih plaket kot solistka in tri kot članica komornih zasedb. Kot solistka je nastopila tudi s simfoničnima orkestroma NOVA filharmonija in Domžale-Kamnik. Trenutno je tudi študentka tretjega letnika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (smer anglistika in nemcistika).

Sebastijan Buda (1990) je šolanje iz roga pričel na Glasbeni šoli Sežana pri prof. Simonu Perčiču in ga nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Jožeku Rošerju. V letu 2013 je obiskoval razred prof. Nila Caracristija na Konservatoriju za glasbo v Vidmu. Je dobitnik več zlatih priznanj s pohvalo na državnem tekmovanju TEMSIG (2011, 2014), treh zlatih priznanj na mednarodnem tekmovanju Svirél. Leta 2014 je osvojil prvo nagrado na 6. mednarodnem glasbenem tekmovanju »Giovani Musicisti« - Citta di Treviso ter postal finalist in dobitnik 3. nagrade na 7. mednarodnem tekmovanju Audi Mozart v Roveretu. Izkušnje z nastopanjem si pridobiva kot član Trobilnega kvinteta TrobiNOVA, v orkestru NOVA filharmonija in Pihalnem orkestru Komen. Redno se udeležuje poletne orkestrske šole OrkesterkamP.

Program:
H. L. Hassler : Lied
W. A. Mozart: Rondo
               Solista: Dale Clevenger, Sebastijan Buda

R. Wagner: Tristan fantasy
Makedonska ljudksa: Biljana platno beleše
               Solistka: Anja Šinigoj - mezzosopran

K. Turner: Farewell to Red castle

**********

T. Jöstlein: Campbell fanfare

E. Ewazen: Legend of the Sleeping Bear
                At play on the Western shore
                Escaping the inferno in a journey across the waters,
                Holding Vigil for the lost
                Embraced by the great spirit Manitou on the eastern shore

E. Ewazen: Grand Canyon Octet
                Allegro maestoso
                Andante appasionato
                Lento, Allegro molto  

Koncert bo v dvorani Frančiškanskega samostana.
Vstop je prost. Prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

Več o celotnem programu:
Glasba z vrtov svetega Frančiška

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS