KOLEDAR DOGODKOV

SYMPHONY ORCHESTRA FVG MITTELEUROPA, Conductor Vram Tchiftchian

Big hall of Kulturni dom Nova Gorica

FVG Mitteleuropa Orchestra SMALL

SIMFONIČNI ORKESTER FVG MITTELEUROPA

Vram Tchiftchian
, dirigent
Mihela Brecelj, violina

Simfonični orkester FVG Mitteleuropa je ustanovljen s podporo Furlanije-Julijske krajine in z željo po vrednotenju poklicnih glasbenih talentov na tem območju, tistih že uveljavljenih kot tudi študentov tržaškega Konservatorija Tartini in videmskega Konservatorija Tomadini. Cilj in vizija orkestra je postati visoko kakovostna glasbena institucija nove Evrope, ki na Furlanijo-Julijsko krajino ne gleda več kot le na mejno ozemlje, temveč družbeno, kulturno in gospodarsko središče. Njegov repertoar v svoji pestrosti sega od klasične do sodobne simfonično-komorne glasbe, od opere do operete in mjuzikla, ne izključuje pa tudi glasbeno-scenskih in drugih pop sodelovanj. Orkester so v preteklosti že vodili priznani dirigenti: Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Giampaolo Bisanti, Pietari Inkinen, John Axelrod, Ola Rudner, Tiziano Severini, Emilio Pomarico in mnogi drugi, spremljali pa so glasbenike, kot so Pepe Romero, Lilya Zilberstein, Roberto Cominati, Črtomir Šiskovič, Giovanni Sollima. Gostovali so na številnih mednarodnih dogodkih, med drugim tudi na Beneškem bienalu, Mittelfestu, Dnevih nemega filma v Pordenonu in koncertu ob beatifikaciji Janeza Pavla II.

Gostovanja
Dežela Furlanija-Julijska krajina je v luči zanimanja do Balkana in srednjeevropskih držav, s katerimi že sodeluje v raznih projektih sodelovanja in izmenjav, v kulturi prepoznala številne priložnosti za soočanja in skupno delo. V tej perspektivi ima promocija Simfoničnega Orkestra FVG Mitteleuropa, ki bo novembra obiskal kulturna središča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Albanije, visoko simbolično in kulturno vrednost. Italijanski konzulati in italijanske kulturne organizacije vključenih dežel so pomemben del pobude, pri čemer turneja ne bo le priložnost za promocijo umetniške odličnosti Furlanije-Julijske krajine, temveč tudi za raznovrstna srečanja z namenom prihodnjih sodelovanj na kulturnem področju ter promocije tega območja.

Vram Tchiftchian (1951), dirigent bolgarskega rodu, se je rodil v Plovdivu, kjer je na konservatoriju tudi diplomiral iz klavirja in tolkal. Študij je nadaljeval na Akademiji v Sofiji, kjer je z odliko diplomiral iz dirigentstva. Od takrat dalje je vodil številne priznane bolgarske simfonične orkestre, pa tudi južnokorejski Simfonični orkester iz Seula s turnejami po Španiji, bivši Sovjetski zvezi, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Grčiji, Sloveniji in Italiji. Dirigiral je svetovno znanim solistom, kot so Stoyka Milanova, Anatoli Krastev, Ludmil Anguelov, Mario Hossen, Dora Milanova, Vladimir Vladigerov, Bruno Canino, Alain Meunier, solistom milanskega teatra Scala in svetovnim pevcem, kot so Gena Dimitrova, Stefka Evstatieva, Paludi Kaludov, Stefka Mineva, Nikola Vassilev, Valeri Popola, Nikola Nikolov in Pavel Gerdjikov. Po številnih glasbenih uspešnicah je ustanovil svojo založniško hišo, predan je tudi poučevanju in vzgoji mladih glasbenikov v priznanih italijanskih in drugih evropskih glasbenih institucijah s poudarkom na veliki vzhodnoevropski glasbeni tradiciji simfoničnega repertoarja in lirične opere.

Program:

Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770 - Dunaj, 1827)
   Uvertura Coriolan v c-molu, op. 62  (1807)

Peter Iljič Čajkovski (Votkinsk, 1840 - Sankt Peterburg, 1893)
   Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 (1878)
       I - Allegro moderato. Moderato assai
       II - Canzonetta. Andante
       III - Finale. Allegro vivacissimo

---

Franz Schubert
(Dunaj, 1797 - 1828)
   Simfonija št. 9 v C-duru, D 944 (1825)
       I - Andante. Allegretto ma non troppo
       II - Andante con moto
       III - Scherzo. Allegro
       IV - Allegro vivace

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS