2015

TATJANA PREGL KOBE, Javno vodstvo po razstavi Jožeta Slaka - Đoke

Mestna galerija Nova Gorica


Vabljeni na javno vodstvo po pregledni razstavi Jožeta Slaka - Đoke Fazni prehodi, ki ga pripravlja likovna kritičarka in avtorica uvodnega eseja v razstavni katalog Tatjana Pregl Kobe.

Mestna galerija Nova Gorica razstavno sezono nadaljuje z razstavo del poleti preminulega akademskega slikarja Jožeta Slaka – Đoke. Njegov umetniški opus je ogromen, »tudi za tokratno razstavo je želel pripraviti nekaj povsem novega. Odpreti vrata v nov prostor,« pravi Tatjana Pregl Kobe.

»Za pregledno razstavo v njegov spomin je izbranih petnajst del. Ne nujno najboljših in najbolj uspelih, zagotovo pa najbolj reprezentativnih. Takih, ki povedo nekaj bistvenega o Đokovem umetniškem snovanju, o njegovem razumevanju etike, o njegovih vizijah in njegovem življenju. Ta nabor umetnin je povezan z leti, ko se je kot umetnik oblikoval in je bil najbolj dojemljiv in odprt, z leti, ko so nastajali njegovi najbolj radikalni cikli, in z leti, ko je ustvaril svoja zadnja dela. Izbrane likovne stvaritve zrcalijo podobo umetnika. Ob njih se gledalec nehote znajde v njegovi nagli, virtuozni domišljiji, prestavljen v najbolj nenavadne kombinacije doživljajev, predstavne intuicije in mojstrske izvedbe umetnin,« Tatjana Pregl Kobe zaključuje uvodni esej v katalogu, ki je izšel ob razstavi.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS