KOLEDAR DOGODKOV

PO BALKANSKIH REKAH OD SLOVENSKE SOČE DO ALBANSKE VJOSE

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

.

POTOHODCI Z AKTIVISTI ZA OHRANJANJE BALKANSKIH REK

Brez vode ne bi bilo življenja na Zemlji. Morda se premalo zavedamo, kako pomembna je ta dobrina in kako hitro steče mimo nas. Balkan Rivers Tour je največja akcija reševanja rek v Evropi, ki žaromete usmerja na pozabljene rečne bisere zahodnega Balkana. Ta predel Evrope le ni tako neopažen, kot se zdi, kajti v porečjih med Slovenijo in Albanijo je načrtovanih več kot 2000 novih jezov, ob mnogih rekah že brnijo stroji. Ko reki prekineš tok, se življenje v njej ustavi, ekosistem se iz živahnega rečnega spremeni v jezerskega, v katerem so razmere povsem drugačne, zato za mnoge vrste obstoj ni več mogoč. Balkan predstavlja tudi vročo točko biodiverzitete tako v rekah kot v širnih gozdovih dinarskega loka.
Ekipa z Rokom Rozmanom na čelu je sredi letošnjega aprila začela odisejado in se odpravila iz Bohinja po reki Savi, Soči, potem pa južno vse do Albanije, kjer so pot sklenili na največji divji reki v Evropi, Vjosi. V dobrem mesecu dni so preveslali 18 rek šestih držav, z lokalnimi prebivalci pripravili številne dogodke in vso pot dokumentirali vse, kar so videli in doživeli. Rok vas bo popeljal v skrite kanjone in na širna prodišča zadnjih neokrnjenih rek Evrope.

Potohodci reke 2 splet


Nikjer v Evropi ni tako čudovitih, skoraj še nedotaknjenih rek kot ravno na Balkanu. Za prebivalce teh območij, za bujno vegetacijo in divje živali predstavljajo neprecenljivo bogastvo, ki pa je v bližnji prihodnosti ogroženo zaradi velikih načrtov o gradnji več kot 2000 hidroelektrarn. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z evropsko nevladno pobudo Save the Blue Heart of Europe.

Vstopnina: 5 €
2,5 € od vstopnine bomo namenili za podporo njihovim prizadevanjem. Na voljo bodo tudi originalne fotografije s poti, z nakupom katerih boste postali donator akcije (cena posameznega izvoda: 15 €)

Napovednik filma, ki ga pripravljajo.

http://vimeo.com/172972837

Povezava na spletno stran, preko katere lahko prispevate svojo donacijo:

http://vimeo.com/191087924

Medijski pokrovitelj:

Primorske novice

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy