2017

Novinarska konferenca: predstavitev Mednarodnega zborovskega festivala ZBOGOM OROŽJE, POZDRAVLJENA PESEM

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Novinarje vabimo na predstavitev Mednarodnega zborovskega festivala »Zbogom orožje, pozdravljena pesem«, ki bo v sklopu evropskega projekta Združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO 14-18: Poezija in glasba na Goriškem, med 21. in 24. septembrom 2017

Že istega dne, v torek, 12. septembra, bo na Gradu Kromberk uvodni dogodek festivala »Vihar sovražen svet pretresa« in sicer odprtje razstave Narodne in univerzitetne knjižnice ob stoletnici prve svetovne vojne in pogovor v okviru muzejskih torkovih večerov Goriškega muzeja. Festival, poleg koncertov štirih profesionalnih pevskih zborov (Zbora  Slovenske filharmonije, Latvijskega radijskega zbora, Zbora Hrvaške radiotelevizije in Evropskega komornega zbora Tenso) vključuje tudi zborovsko transverzalo z nastopom več kot dvajsetih amaterskih zborov z obeh strani meje, ki bodo zapeli na izbranih prizoriščih na Poti miru, mednarodni simpozij »Glasba v prvi svetovni vojni« in delavnico za mlade skladatelje.

Na konferenci bodo poleg Pavle Jarc, direktorice Kulturnega doma Nova Gorica, ki je organizator festivala na slovenskih tleh, spregovorili tudi Veronika Brvar, predsednica Glasbene matice Ljubljana in umetniška vodja festivala, dr. Alenka Bagarič, vodja glasbene zbirke NUK in avtorica razstave »Vihar sovražen svet pretresa«, dr. Marko Klavora, kustos zgodovinar Goriškega muzeja in Silva Seljak, vodja območne izpostave JSKD Tolmin.

Gre za zelo kompleksno in organizacijsko zahteven projekt z vrsto prireditev, ki je  financiran iz EU Programa Ustvarjalna Evropa, Ministrstva za kulturo RS ter Mestne občine Nova Gorica in pri katerem sodeluje več partnerskih organizacij. To so Slovenska filharmonija, NUK, JSKD RS, Glasbena matica Ljubljana, Goriški muzej, Kulturni center Lojze Bratuž (I) in Kulturni dom Gorica (I).

Velik projekt, ki ga ne gre zamuditi, zato vabljeni na torkovo predstavitev!   

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy