2018

MOJA ŽIRAFA, r. Barbara Bredero (Nizozemska, Nemčija, Belgija, 2017) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Moja zirafa

Moja žirafa (Dikkertje Dap, Nizozemska, Nemčija, Belgija, 2017, 74 min., pripovedovanje v slovenščini) 5+

Film o neobičajnem prijateljstvu med dečkom in žirafo ter vznemirljivih spremembah, ki jih prinese vstop v šolo.

Režija: Barbara Bredero
Scenarij: Mirjam Oomkes, Laura Weeda
Fotografija: Coen Stroeve
Montaža: David Verdurme, Michiel Reichwein
Glasba: Herman Witkam
Igrajo: Liam de Vries, Egbert Jan Weeber, Medi Broekman, Martijn Fischer, Dolores Leeuwin, Yannick van de Velde
Producenti: Erik Glijnis, Eva Eisenloeffel, Fleur Winters, Leontine Petit
Produkcija: Lemming Film
Distribucija: FIVIA-Vojnik

Zgodba
Dani Debeljak se je rodil na isti dan kot njegov najboljši prijatelj Raf, žirafa. Raf živi v živalskem vrtu, njegov oskrbnik pa je Danijev dedek. Dani in Raf sta nerazdružljiva, prav vse si morata deliti. Dani praznuje rojstni dan, zdaj je dovolj velik, da gre lahko v šolo. Težave se začno, ko deček ugotovi, da žirafa ne bo šla z njim, saj v šoli ni prostora za tako velike učence. Dani v šoli naveže nova prijateljstva, a Rafa vseeno močno pogreša. Tudi Raf ga zelo pogreša in si želi, da bi šel lahko z njim v šolo. Dani dobi idejo …

Zanimivosti
Otroci na Nizozemskem gredo v šolo, ko imajo 4 leta. Dani Debeljak v filmu zato praznuje svoj 4. rojstni dan.

Robo-žirafo sta ustvarila umetnika, ki izdelujeta posebne filmske maske in efekte, Rob in Erik Hillenbrink. Zanjo sta uporabila kar 140 servo-motorjev in je bila največja stvar, ki sta jo kdaj zgradila. Pred izdelavo žirafe sta morala proučiti njeno hojo, kožo, teksturo in opraviti veliko meritev, za samo izdelavo pa sta potrebovala tri mesece.

Prave žirafe so med snemanjem v živalskem vrtu skozi okno opazovale robo-žirafo, kot bi si mislile: “Tebi so dovolili ven, nam pa ne!”, poročata Rob in Erik.

Danija igra deček po imenu Liam (rojen leta 2009), ki je po značaju zelo živahen in vesel. Pravi, da rad igra razrednega klovna in da bi spal z nogometno žogo, če bi lahko. Sanja o tem, da bi postal igralec ali nogometaš. Njegova največja želja je, da bi v filmu igral profesionalnega nogometaša.

Izjava avtorja
»Izjemno sem ponosna, da nam je uspelo pesem, ki je del nizozemske kulturne dediščine, upodobiti v filmu. S to pesmijo, ki govori o nečem izjemno univerzalnem – prvem odhodu v šolo – so odraščale generacije otrok. Film posvečam otrokom, ki bodo (ali so pravkar) prvič prestopili prag šole. In vsem staršem, ki se morajo naučiti svoje otroke spustiti, da napravijo prve korake v veliki svet. Vstop v šolo je izziv povezavi, ki jo ima Dani s starši in s svojo najboljšo prijateljico žirafo. Spremembe se deček iskreno veseli, radoveden in navdušen je. Toda kaj naj naredi s svetom, ki ga pušča za sabo? Njegov novi prijatelj v šoli, Youss, simbolizira učenje novega, žirafa pa na drugi strani upodablja dečkovo prejšnje življenje in druženje z živalmi. Kako naj deček združi oba svetova? Skozi izkušnjo dečkovega truda bodo otroci razvili lasten odnos do podobnih dilem – kako ravnati v novih okoliščinah, ki jih bodo izkusili z rastjo in učenjem. Film sporoča, da je učenje lahko zabavno, da gre za nekakšno igro, skozi katero zrasteš. Kdo bi si ne želel tega!«
Barbara Bredero, režiserka

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy