2020

Vita Mavrič: Nokturno žlahtnih duš

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Vita lezeca 600x400

Vita Mavrič

Nokturno žlahtnih duš

       Jaka Pucihar, glasbene priredbe šansonov Arsena Dedića, Gina Paolija,
Georgesa Brassensa, Kemala Montena, Trenta Reznorja …

Jaka Pucihar, klavir
Simone Zanchini, harmonika 
Matej Hotko, bas 
Gašper Bertoncelj, bobni 
Ana Bezjak, spremljevalni vokal

Vstopnina:
14 €, 11 €


Ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk 
predstavlja novi projekt hkrati z izidom novega albuma.

Zagotovo boste kljub izjemnim in samosvojim aranžmajem ter vrhunski izvedbi izbornih glasbenikov prepoznali pesmi, ki jih je s svojim značilnim glasom pel Arsen. Po drugi strani pa boste ravno zaradi Vitine interpretacije in prepesnitve v slovenski jezik spoznali povsem nove plasti odlično zapetih zgodb. Pesmi Arsena in njunih glasbenih sopotnikov (kot so Gino Paoli, Kemal Monteno, Georges Brassens in Trent Reznor) Vita ne poje v slovenskem jeziku zgolj zaradi spoštovanja do njega ali zaradi preskoka morebitne jezikovne pregrade, temveč zato ker se že več kot trideset let do obisti zaveda samobitnosti slovenščine, v kateri se čustva zrcalijo samosvoje in zgodbe, čeprav enake, vendarle niso prav takšne.

Vita Mavrič že več kot trideset let izvaja svoje avtorske projekte in z njimi gostuje tako doma kot v tujini. S svojimi glasbenimi projekti je nastopala v Brechtovi hiši in teatru Tipi am Kanzleramt v Berlinu, na festivalu glasbenih gledališč v Brnu, v teatru Diligentia v Haagu, znamenitem kabaretnem gledališču Theater Akzent na Dunaju, Werkraumtheatru v Gradcu in Künstlerhaus v Münchnu. S projektom Šlagerji in pesmi iz zapora Vitomila Zupana pa v Pragi, Budimpešti, Parizu (v teatru Patronage Laïque Jules Vallès) in na Dunaju. Je prejemnica Ježkove in Župančičeve nagrade, nagrade Mesta Ljubljana, filmske nagrade ibis za najboljšo glavno žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu Belle Epoque (posnetem v Sarajevu tik pred začetkom balkanske vojne), za katerega je glasbo napisal prav Arsen Dedić, Viktorja za posebne dosežke in vrsto drugih medijskih priznanj. Med slovenskim občinstvom je obudila zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo, povzdignila raven besede in glasbe ter razvila prepoznavni blagovni znamki mednarodnega festivala La vie en rose in Café Teater, ki ga je kot umetniška vodja vodila dvajset let. Vsekakor je s svojo predanostjo začrtala pot in pustila neizbrisen pečat razvoju šansona na Slovenskem kot tudi specifični zvrsti glasbenega gledališča.Zasedba, ki je posnela album:

Jaka Pucihar
Jazzovski pianist, skladatelj in pedagog  Jaka Pucihar je avtor vseh glasbenih priredb na albumu ”Nostalgija žlahtnih duš”. Z Vito sta soustvarjalca vseh njenih projektov že 25 let. Tudi tokrat jo spremlja na klavirju.

Simone Zanchini
Eden najbolj zanimivih in inovativnih jazzovskih harmonikarjev na evropski glasbeni sceni. Živi v Bologni in nastopa v različnih glasbenih zasedbah. Albumu je dodal poseben, povsem lasten izraz.

Gašper Bertoncelj
Jazzovski bobnar je po diplomi na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu v New Yorku končal še podiplomski študij na univerzi The City College of The City University of New York. Z družino živi v Tel Avivu.

Matej Hotko
Vrhunski kontrabasist in diplomant Manhattan School of Music New York, dirigent in vodja Big banda Akademije za glasbo v Ljubljani

Mate Bekavac
Vodilni slovenski klarinetist, je diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Gradcu, od koder se je podal na salzburški Mozarteum, tam je pri devetnajstih letih postal magister umetnosti. Izpopolnjeval se je na priznani newyorški glasbeni šoli Julliard. Še in še bi lahko naštevali, a je nabrž nepotrebno, saj je vsem dobro znan kot ena največjih zvezd na polju klasične glasbe. Kot Vitin prijatelj se je prijazno odzval povabilu in se pridružil projektu kot gost pri dveh skladbah. 


Program:

Vračam se k Aznavourju - Arsen Dedić
Vse, kar veš o meni - Arsen Dedić
Pozablja vse se - Arsen Dedić
Ljubezni srečnih ni - Louis Aragon, Georges Brassens
Hiša za ptice - Drago Britvić, Arsen Dedić
Dan, ko pišeš razglednice - Arsen Dedić
Duša moja - Zvonimir Golob, Kemal Monteno
Ljubezen moja - Gino Paoli
Pianista - Arsen Dedić
Rana - Trent Reznor

Vsa besedila je prepesnil Tomaž Letnar.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy