2019

Marcelo Nisinman, bandoneon & Maja Lisac Barroso, saksofon

Dvorana Gradu Kromberk

barroso in nisinman 600x400

01 mong mesto kulture POREZAN

MARCELO NISINMAN, bandoneon in kompozicija  
MAJA LISAC BARROSO, saksofon in priredbe

- - -

Aktualni program »AIRE« (slov. »ZRAK«) predstavlja raznoliko potovanje v svet tango glasbe. Zajema tri stile: tradicionalni tangotango nuevo – kompozicije M. Nisinmana in staro sakralno glasbo

Marcelo Nisinman je nekdanji učenec Astorja Piazzolle in svetovno priznan bandoneonist iz Argentine. Njegova soigralka Maja Lisac Barroso je slovensko-švicarska docentka in saksofonistka, ki se uspešno giba v najrazličnejših glasbenih žanrih. Duo skupaj koncertira že osmo leto. Leta 2012 sta v velikem ansamblu posnela zgoščenko »PASION POETICA« za založniško hišo Sony/Solo Musica. V februarju 2019 sta v sodelovanju s Švicarskim radiom SRF posnela drugo zgoščenko z naslovom »AIRE«

- - -

AIRE/ZRAK

Program:  

C. Gardel:
CUANDO TU NO ESTAS

M. Nisinman:
HOMBRE TANGO

A. de Cabezón:
TIENTO DEL SEXTO TONO

P. Datta,
aranžma M. Nisinman:

EL AEROPLANO

A. Piazzolla,
aranžma M. Nisinman:

JEANNE Y PAUL

D. Buxtehude:
DANKET DEM HERRN, DENN ER IST FREUNDLICH

J.C. Cobián:
LOS MAREADOS 

Barbara:
NANTES

A. Piazzolla:
BORDEL 1900

M. Nisinman:
ARGENTINOS EN EUROPA

A. Piazzolla,
aranžma Lisac:

ESCUALO

 - - -

Saksofon, ki se ne sliši kot jazz in bandoneon, ki lahko naredi veliko več kot igra plesno glasbo? Še več, oba instrumenta igrata skupaj? Umetnika očitno rada prekašata pričakovanja poslušalca.

V tem projektu sta Argentinec s poljskimi koreninami, ki živi v Parizu in Slovenka, ki je odraščala v Švici, našla svojo domovino v njihovi edinstveni glasbeni ustvarjalnosti. Glasbenika Nisinman in Lisac Barroso nastopata že osem let v velikih zasedbah in v duetu. Leta 2012 sta izdala album Pasion Poetica z velikim ansamblom pri glasbeni založbi Sony/Solo Musica, februarja 2019 pa sta s švicarskim radiem SRF posnela svoj samostojni album.

V trenutnem programu lahko najdete kombinacijo tradicionalnih tangov, novih originalnih Nisinmanovih skladb in stare cerkvene glasbe, ki se med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Nisinman, nekdanji učenec Astorja Piazzolle, je zelo cenjen skladatelj in specialist za tango, ki ustvarja privlačne kompozicije z nežnimi aranžmaji ter včasih mračnim smislom za humor. Lisac Barroso pa uporablja saksofon različnih velikosti, od sopranskega do basovskega. Na ta način se vsestranska glasbenica lahko izraža v različnih vlogah: kot glasbeni vodja z basovskim saksofonom, z lahkotnimi solo melodijami, včasih pa se povsem zlije z bandoneonom. Duo je našel skupno točko pri ustvarjanju zvoka skozi zrak in dih, iz česar izvira tudi ime za naslov tega programa – Aire.

MARCELO NISINMAN

Marcelo Nisinman, rojen leta 1970 v Buenos Airesu, je mednarodno priznan igralec bandoneona, skladatelj in aranžer, ki je popeljal preigravanje na bandoneonu in tango glasbo na novo raven. Nisinman je študiral bandoneon pri Juliu Paneu in kompozicijo pri Guillermom Graetzerjem v Buenos Airesu ter Detlevu Müller-Siemensu v Baslu. Nisinmana pogosto vabijo kot solista, k sodelovanju v razne orkestre in na različne festivale po vsem svetu. Komponiral je glasbo za različne zasedbe; simfonične orkestre, godalne kvartete in mnoge druge, ter leta 2004 napisal svojo prvo komorno opero Señor Retorcimientos. Leta 2008 je deloval kot rezidenčni skladatelj na festivalu komorne glasbe v Oxfordu in od takrat je bil povabljen kot skladatelj ali kot nastopajoč na številne druge festivale; festival komorne glasbe Kuhmo (Finska), festival Sonoro (Bukarešta), mednarodni festival komorne glasbe Consonances (Francija), festival Boswil (Švica), festival Zeitkunst (Nemčija) in v Pariz, v Centr Pompidou. Leta 2009 je skupaj s klarinetistom Chenom Halevijem ustanovil kvartet Tango Factory. Ta združuje 4 zelo različne glasbenike, ki raziskujejo tango glasbo. Leta 2012 je skupaj z argentinskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, ki ga je vodil Facundo Agudin, premierno predstavil svojo skladbo za bandoneon in orkester Dark Blue Tango. Poleg tega je sodeloval tudi kot izvajalec in skladatelj pri projektu Martha Argerich and Friends na glasbenem festivalu v Ravenni leta 2013.
www.nisinman.com

MAJA LISAC BARROSO

Maja Lisac Barroso je slovensko-švicarska saksofonistka, profesorica in aranžerka, rojena v Baslu leta 1980. Po dokončanem klasičnem študiju saksofona na Dunaju, v Parizu in Baslu je bila mnogokrat povabljena na velike odre številnih evropskih držav, Mehike in Avstralije. Poleg tega sodeluje kot članica žirije na različnih glasbenih tekmovanjih in predava na mojstrskih tečajih po Sloveniji, v Švici in Avstraliji. Mojstrsko lahko preigrava različne glasbene žanre, njeni glasbeni aranžmaji pa obsegajo skladbe tako za soliste kot različne ansamble, ki jih preigravajo saksofonisti svetovnega kova, kot sta Claude Delangle in Daniel Gauthier.

Maja Lisac Barroso je članica mnogih zasedb; je ustanoviteljica Saksofonskega kvarteta Zure, članica mednarodne zasedbe Intersax Ensamble, skupine Insects & Humans Tango, v duetu preigrava bandoneonistom Marcelom Nisinmanom, in s pianistom Andiriyjem Draganom, ter nastopa v zasedbi Ensemble Nucleus, v kateri igrajo na inštrumente, ki so jih izumili pred kratkim.

Maja je prejemnica nagrad in štipendij Novartisa, ustanove Friedl Wald in mesta Basel, leta 2008 pa je bila izbrana za enoletno bivanje v pariškem Cité Intérnationale des Arts, kjer je sodelovala z naslednjimi skladatelji in improvizatorji: Vinko Globokar, Bojana Šaljić in Izidor Leitinger. Leta 2011 je postala asist. profesorica profesorja Marcusa Weissa na Univerzi v Baslu, leta 2015 pa je nastopila v duetu s saksofonistom Branfordom Marsalisem (ZDA). Trenutno predava na baselskem Jazzcampusu, kjer na dodiplomskem in magistrskem študijskem programu predava o klasičnem saksofonu in tehniki ter poučuje na različnih srednjih glasbenih šolah.
www.majalisac.com

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy