2019

Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic, saksofon, Sae Lee in Neža Koželj, klavir

Dvorana Glasbene šole Nova Gorica

SAXGO19 QUARTET CB

05 pasica mail 01 tisk mali

Jan Gričar, saksofon
Nicolas Arsenijevic, saksofon
Sae Lee, klavir
Neža Koželj, klavir

 - - -

Sledenje času

Rdeča nit koncertnega sporeda z naslovom Sledenje času je odnos poustvarjalca z ustvarjalcem. Na koncertu boste tako poleg originalnih del za saksofon in klavir lahko slišali skladbo francoskega skladatelja Jeana Baptista Doulceta z naslovom Nocturne, ki je bila napisana za francoskega saksofonista Nicolasa Arsenijevica. Saksofonist Jan Gričar bo krstno izvedel delo Merengue francoskega skladatelja Christiana Laubaja, ki slovi po svojem številnem opusu za saksofon. Vrhunec večera pa bo zagotovo poustvaritev dela Dialogue de l'ombre double Pierra Bouleza. Skladba je v originalu napisana za klarinet in elektroniko, kasneje pa je na skladateljevo odobritev dobila tudi verzijo za saksofon in elektroniko. Saksofonista Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic sta skladbo leta 2017 v Parizu nekoliko preuredila in jo v celoti izvedla v živo, ji tako dodala novo dimenzijo ter morebitne izvajalske smernice za prihodnost. Izjemno zahtevno delo bo tako ugledalo luč v novi preobleki tudi v Sloveniji.

- - -

Program:

Christian Lauba: Worksong 
Nicolas Arsenijevic, saksofon

Pierre Sancan: Lamento et Rondo 
Nicolas Arsenijevic, saksofon
Neža Koželj, klavir

Florent Schmitt: Légende, Op. 66 
Jan Gričar, saksofon
Sae Lee, klavir

Pierre Boulez: Dialogue de l'ombre double 
Jan Gričar, sopranski in altovski saksofon
Nicolas Arsenijevic, sopranski, altovski in tenorski saksofon

* * *

Jean Baptiste Doulcet: Nocturne 
Nicolas Arsenijevic, saksofon
Neža Koželj, klavir

Manuell de Falla: Suite populaire espagnole 
Nicolas Arsenijevic, saksofon
Neža Koželj, klavir

René Corniot: Églogue et Danse Pastorale 
Jan Gričar, saksofon
Sae Lee, klavir

Christian Lauba: Merengue (krstna izvedba)
Jan Gričar, saksofon

 

Jan Gricar pokoncna 1Jan Gričar (1992) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogina. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, kjer se je izobraževal na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem Pariškem glasbenem konservatoriju v razredu profesorja saksofona Clauda Delangla. Prav tako je opravil tudi dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut in Marko Letonja. Gričar je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, SVIREL, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica itn. Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.


NA web2Nicolas Arsenijevic
 
je eden najbolj nadarjenih saksofonistov svoje generacije. Leta 2016 je diplomiral na glasbenem konservatoriju v Parizu (CNSM) v razredu profesorja Claudea Delanglea. Več let se je posvečal sodobni glasbi, tako izvirnim kompozicijam kot priredbam, tradicionalni glasbi in celo glasbenemu gledališču. Prejel je številne nagrade na mnogih mednarodnih tekmovanjih, kot so Evropsko tekmovanje mladih saksofonov Gap (Francija, 2008), mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici (Slovenija, 2011), mednarodno tekmovanje Chieri (Italija, 2011), tekmovanje Akademije v Flaineuju (Francija, 2012), mednarodno tekmovanje Sax Fest (Andora, 2015) in prestižno mednarodno tekmovanje Adolphe Sax (Dinant, Belgija, 2014). Redno nastopa v Parizu (Musée Jacquemard-André, Salle Cortot, Théâtre du Châtelet) in po vsej Evropi (Nizozemska, Škotska, Slovenija, Italija, Srbija in Črna gora). Poleg tega na gostovanjih poučuje na številnih mojstrskih tečajih v omenjenih državah. Arsenijevic  je član več komornih zasedb (Quatuor Laloy, Saxback Ensemble, Kosmopolitevitch Orkestar in Oct'opus Ensemble). Njegovo sodelovanje z mladimi skladatelji na inštitutu IRCAM (Inštitut za raziskovanje in koordinacijo akustike in glasbe) in konservatoriju CNSMDP (glasbeni konservatorij v Parizu) je pripeljalo do glasbenih novitet, kot je »Four Bodies in Search of an Author«, ki je nastala v Parizu leta 2014. Nicolas Arsenijevic je Selmerjev glasbeni ambasador in laureat Fundacije Cziffra od leta 2013.

Sae LEESae Lee (Japonska) je v letih 2007 in 2008 z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na prestižnem pariškem konservatoriju Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris pod mentorstvom profesorjev Michela Beroffa, Erica Le Sagea in Laszla Hadadyja. Izvrstna pianistka je dobitnica devetih prvih nagrad na raznih mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Padovi (Italija) in 1. nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel v Bolgariji. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogina, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Foto Ziga Culiberg RTV SLO WEB 2 porezanaNeža Koželj, rojena leta 1992 v Ljubljani, je z igranjem klavirja pričela pri šestih letih. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Zaposlena je kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ob tem pa zaključuje drugi magistrski študij iz klavirskega dua v Gradcu. Od leta 2011 je v duu s pianistko Nadjo Rus prejemnica številnih nagrad na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega je tudi prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. V klavirskem duu je z orkestrom Mariborske opere izvedla koncert F. Poulenca za dva klavirja in orkester, z orkestrom EUYO pod taktirko Vasilija Petrenka pa je izvedla koncert W. A. Mozarta za dva klavirja in orkester. Za seboj ima številne komorne koncerte. Svoje znanje je izpopolnjevala pri več slovenskih in tujih profesorjih.

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy