2019

Trieste Early Jazz Orchestra - TEJO

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

TEJO 600x400

. . . 

Koncert ob Dnevu žena:

Trieste Early Jazz Orchestra - TEJO

Livio Laurenti, vodja orkestra

Plesna skupina Tuttapini

. . .

Sestavljajo ga:
Sebastiano Frattini, violina,
Boštjan Simon in Marcello Sfetez, alt saksofon,
Piero Purič, tenor saksofon,
Flavio Davanzo in Roberto Santagati, trobenta,
Matija Mlakar, Marko Rupel, pozavna, tuba,
Tiziano Bole, kitara, 
Giulio Scaramella, klavir in Tom Hmeljak, bobni.


Trieste Early Jazz Orchestra - TEJO je ansambel vrhunskih jazzistov iz Trsta in okoliceki so znani tudi na mednarodni jazzovski sceni. Vodja orkestra je Livio Laurenti, ki je ustanovil in vodil tudi Joplin Ragtime orkester. TEJO je z deli D. Ellingtona, F. Hendersona, G. Gershwina itd. nadaljeval raziskovanje desetletja 1924 - 1934, ko je jazz postal vse bolj priljubljen v zgodnjih večjih orkestracijah. Glasba s tega obdobja s svojo sinkopirano radostjo in spevnostjo privabi vsakogar.

Nastop TEJO je torej potovanje skozi "Roaring Twenties" z divjimi sinkopiranimi ritmi, ki vžgejo atmosfero, kot se je to dogajalo v znamenitem newyorškem klubu "Cotton Club". Na mednarodni ravni je le peščica podobnih ansamblov, ki so sprejeli ta filološki pristop. 

Omeniti velja, da so vse priredbe originalne in zasnovane za nekakšen proto big band, prednik današnjih big bandov. Tu še vedno najdemo violino in tubo, a še ne kontrabasa. Saksofonsko sekcijo sestavljajo samo trije instrumentalisti, trobilno sekcijo pa tudi samo trije (dve trobenti in pozavna). Po drugi polovici 30-ih let prejšnjega stoletja se je to radikalno spremenilo in prišli smo do big band sestava, kot ga poznamo danes s skupaj 17 glasbeniki. Kljub svojim 11 instrumentom pa je zvočni učinek TEJO v melodičnem in ritmičnem delu zelo bogat, prav zaradi domiselnosti originalnih aranžmajev. Gibljemo v času, ko je bilo veliko glasbe napisane za Broadwayske mjuzikle, zato ima tudi TEJO lastnega pevca, ki je Paolo VenierSkladno s svojim filološkim pristopom TEJO pri koncertih v zaprtih prostorih ni ozvočen.

Da bi bil večer v "Cotton Clubu" popoln, se nam na odru pridruži tudi plesna skupina Tuttapini, ki izvaja tip-tap koreaografije značilne za tisti čas. 

. . .

Vstopnina:
12 € - v predprodaji do 1. marca 2019,
15 € - redna cena 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy