2018

SEAMUS BLAKE & BIG BAND RTV SLOVENIJA

Amfiteater gradu Kromberk

SAXGO18 1 SEAMUS 600X400 CB

. . . 

SEAMUS BLAKE

V  New Yorku delujoči saksofonist in skladatelj Seamus Blake sodi med velika imena svetovne jazzovske scene. Njegova glasba je prežeta s sofisticiranostjo in močno improvizacijo. Skozi njegovo 24-letno kariero je prejel številne dobre kritike za mojstrsko igranje, skladateljske spretnosti in vodstvene vrline. John Scofield, ki ga je najel za svoj "Quiet band", pa ga je označil kot izjemnega in popolnega saksofonista. 

Blake, rojen 1970 v Angliji, je svoje otroštvo in mladost preživel v Kanadi. Pri 21-ih je bil še kot študent prestižne Berklee College v Bostonu povabljen k snemanju z legendarnim bobnarjem Victorjem Lewisom. Po diplomi se je preselil v New York, kjer se je hitro uveljavil na newyorški jazz sceni. Februarja 2002 je osvojil prvo mesto na tekmovanju Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition v Washingtonu D.C. Kot zmagovalec je nastopil z Waynom Shorterjem in Herbijem Hancockom. 

Od leta 2015 je snemal in nastopal s skupino Antonio Sanchez’s Migration Band. Zadnja turneja po Aziji je vključevala nastope v Hong Kongu, na Kitajskem, v Južni Koreji, na Japonskem in Tajvanu. Leta 2017 je Seamus sestavil novo skupino The French Connection, ki je svoj prvi album posnela v Parizu ter koncertirala v Franciji in Španiji. Istega leta je bil častni gost na International Saxophone Symposium v Washingtonu, ki ga organizira US Navy Band. Poleg tega je bil član John Scofield’s Quiet Banda, nastopal in snemal pa je tudi z Daveom Douglasom. V svoji bogati karieri je med drugim sodeloval še z glasbeniki, kot so Eric Reed, Ethan Iverson, Chris Cheek, Matt Penman, Bill Stewart, Kevin Hays, David Kikoski and Alex Sipiagin.

Seamus je izdal 16 albumov, v spremljevalnih zasedbah pa je nastopil še na več kot 70-ih, med drugim na šestih z gramijem nominiranih albumih Mingus bands-a.

Album Superconductor iz leta 2015 je do sedaj Seamusov najambicioznejši projekt, kjer poleg njega  muzicirajo še Nate Smith, Matt Garrison, Scott Kinsey, sedemčlanski orkester ter gostujoči zvezdi John Scofield in Gonzalo Rubalcaba.

. . . 


 BIG BAND RTV SLOVENIJA
Tadej Tomšič
, dirigent

SAXGO18 1 SEAMUS BIG BAND 650x350

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60.-ih let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija.

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Hugo Šekoranja in drugi. V goste smo vabili tudi vodilne svetovno znane jazzovske dirigente in soliste: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in mnogi drugi.

Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa.
V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy