2018

VILLAGE LADIES - ROYA QUARTET feat. ZVEZDANA NOVAKOVIĆ

Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

SAXGO18 2 ROYA 650X350
. . . 


"VILLAGE LADIES"

ROYA QUARTET feat. ZVEZDANA NOVAKOVIĆ

Petra Horvat, sopranski saksofon
Weronika Partyka, altovski saksofon
Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon
Jovana Joka, baritonski saksofon

. . . 

Članice ROYA kvarteta prihajajo iz različnih dežel in kultur, kar jih je spodbudilo k raziskovanju svojih korenin, tradicije in ljudske glasbe njihovih krajev. Saksofon ni značilen inštrument ljudske glasbe, a kot glasbenice se niso nikoli izogibale kulturni dediščini. Še več, s pomočjo skladateljev jo poskušajo vključiti v repertoar klasičnega kvarteta saksofonov. Program "Village Ladies" je nastal v sodelovanju s skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije. Z novodobno preobrazbo, uporabljajoč sodobne tehnike in strukture, so ustvarili skladbe, ki cenijo vrednote ljudskosti in temeljijo na izbranih tradicionalnih melodijah. Poleg saksofona se vanje vpletajo še drugi inštrumenti in tehnike: elektronika, vokali in glasbila, kot so fujara in boben baraban. Program je dopolnjen z originalnimi skladbami ali priredbami del skladateljev, ki so navdih zanje črpali v ljudski glasbi. Močno pripovedno moč imata glas in petje, zato je v projekt povabljena vsestranska umetnica, skladateljica in pevka Zvezdana Novaković. S svojim glasom ga zvokovno bogati in se približa neposrednemu ljudskemu sporočilu, emocijam in pripovedi.

Koncertni program:

M. Ferek-Petrić: 
Wild Rose za kvartet saksofonov

B. Papandopulo: 
Šest krokija za kvartet saksofonov

M. Kozina (arr. M. Ferk): 
Bela Krajina

Z. Novaković: 
Lipe bile maškere za ženski glas in kvartet saksofonov

Z. Novaković: 
Bistra voda za ženski glas in kvartet saksofonov

Z. Novaković: 
Mitrele za ženski glas in kvartet saksofonov

O. Wronikowska: 
Historie z oddali za kvartet saksofonov, ženski glas in elektroniko

. . . 

ROYA Quartet je zasedba z izrazito multikulturno identiteto, ki jo krasi pestrost tradicije, izkušenj, dediščine in vrednot. Glasbenice je v sestav spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja z željo, da širši publiki predstavijo repertoar za klasični saksofon na vrhunski ravni, in to v edinstvenem sestavu, kot je ženski kvartet saksofonov. V svojih projektih se odmikajo od ustaljenih poti z iskanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja. Tako je nastal njihov letni dogodek Ladies Night, kjer je kvartet do sedaj predstavil programa “Ladies go Tango” v sodelovanju z zasedbo Quatro por Tango in argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom ter “Village Ladies” v sodelovanju s pevko Zvezdano Novaković in s skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije. Posnetki kvarteta so dopolnili avtorske zgoščenke skladateljic Nine Šenk “Art”, Anne Marie Huszcza “wydziviAnka” in Zvezdane Novaković “Slovena Voices”. Kvartet se je samostojnimi koncerti predstavil na festivalih na Hrvaškem, Poljskem, v Franciji, Srbiji in Sloveniji. Z živahnim temperamentom in individualno karizmo vseh članic, ROYA osvaja srca širše publike.

SAXGO18 2 ROYA Novakovic 250x250Zvezdana Novaković je mlada umetnica, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu in drugih. Je performerka, ki sodeluje tudi v gledaliških predstavah in performansih z Jernejem Lorencijem, Karmino Šilec, Svetlano Makarovič, skupino Laibach, Vaskom Atanasovskim in drugimi. Deluje kot gost v slovenskih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor. Sodeluje v mnogih domačih in mednarodnih glasbenih projektih, kot so: vokalna zasedba Slovena Voices (Bolgarija), Bosa (Brazilija), The Voice of the Strings (Švedska), Vellamo & Faronika (Finska), Posedkanje in Trubadurke.


Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa.
V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy