2017

JAN GRIČAR, saksofon & NEJC GRM, harmonika; MATJAŽ DREVENŠEK, gost

Frančiškanski samostan Kostanjevica

Jan Gricar

Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenšku in Mihe Rogina. Trenutno zaključuje magistrski študij na prestižnem Pariškem konservatoriju (CNSM de Paris) v razredu profesorja Clauda Delangla, obenem pa se kot član kvarteta saksofonov Niobé izobražuje tudi v razredu komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju.

Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia,  Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut, Marko Letonja. Je prvonagrajenec številnih  državnih in mednarodnih tekmovanj - TEMSIG, Marco Fiorindo 2011, SVIREL 2014, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica 2016. Je prejemnik Škerjančeve nagrade  Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade in Svečane listine za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Jan je štipendist Ministrstva za kulturo.

. . .

Nejc Grm se je po končanem šolanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno absolvent magistrskega študija v razredu doc. Luke Juharta. Med študijem se je izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na znameniti Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Udeležuje se številnih tekmovanj, na katerih prejema najvišje nagrade. Decembra 2015 se je uvrstil med finaliste tekmovanja Arrasate v Španiji, letos marca pa se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel. Za svoje udejstvovanje na glasbenem področju je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.
SAX2017 Nejc Grm mala

Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih skladateljev, redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu s saksofonistom Janom Gričarjem ter v duu z violončelistko Katarino Leskovar. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri Stefanu Hussongu, Mie Miki, Corradu Rojacu, Jamesu Crabu, Friedrichu Lipsu, Ivanu Battistonu in drugih. Kot solist je nastopil s Pihalnim in Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Koncertiral je že na številnih slovenskih festivalih ter glasbenih ciklih, predstavil pa se je tudi izven meja. S težnjo po nenehnem odkrivanju novih glasbenih razsežnosti sodeluje s številnimi slovenskimi skladatelji sodobne klasične glasbe, sam pa svojo afiniteto do novosti v glasbi povzame takole: »Preizkušam se z novimi skladbami, všeč mi je novodobnost, iskanje novih pogledov ter izzivov.«


. . .

Matjaz Drevensek obrezana mMatjaž Drevenšek je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi in svetu. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 20 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. 

Program:

A. Piazzolla: Tango Etude št. 1, 3, 4

 P. Bonneau: Caprice en forme de valse
Jan Gričar, altovski saksofon

M. de Falla: Suite populaire Espagnole
El Paño Moruno
Nana
Canción
Polo
Asturiana
Jota 

M. Lazar: Zakotne pesmi
Non rubato
Allegro furioso
Gost: prof. Matjaž Drevenšek

B. Bartók: Romunski ljudski plesi

G. Ligeti: Hungarian Rock
Nejc Grm, harmonika

A.  Dvořák: Slovanski ples v e-molu št. 2, op. 46
Gost: prof. Matjaž Drevenšek

http://youtu.be/s94-dVK1dRE

http://youtu.be/wVib9tMYeD4

http://youtu.be/YthzctOYqwk

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy